Hogyan mossunk ablakot könnyen és hatékonyan

ablak

Minden háziasszony tökéletesen tiszta ablakról álmodik. Az ablakot teljesen foltmentesre mosni egy nagyon hosszadalmas folyamat is lehet, éppen ezért szeretjük kicsit halogatni. Azonban, ha elolvasod a következő cikkünket, megtudhatod, hogyan moss ablakot könnyen és időt spórolva.

 

Mit használjunk?

 

Te sem szeretsz ablakot mosni? Nem vagy egyedül. De mi most következő cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudod úgy megmosni, hogy az eredmény a lehető legtökéletesebb legyen. Egy két háztartási praktika mindig jól jön, nemde?

 

Ecet

Ezt már nagymamáink is tudták, hogy az ecet nem csak a konyhába való. Önts 2 dcl ecetet nagyjából 5 liter vízbe és az ablakmosás mostantól gyerekjáték. Az ecet zsírtalanítja az ablakot és visszaadja annak fényét, minden nagyobb erőfeszítés nélkül. Amennyiben kicsit tartasz az ecet jellegzetes illatától, nincs mitől tartanod. A szag néhány perc alatt kiszellőzik és csak a makulátlan ablaküveg marad.

 

Fehér puding

Egy jól bevált recept a világos puding is. Hogyan működik? Keverd a pudingot 5 L vízhez és a keverékkel mosd meg az ablakot.

 

Ammónia

Ha éppen nincs otthon ecet, akkor használhatsz egy kis ammóniát is. Egy adag ammóniát keverj össze 3 adag vízzel és máris kész a csodaszer, amellyel garantáltan eltávolíthatsz bármilyen szennyeződést. Ez még mindig nem a legillatosabb módja az ablaktisztításnak, de a végeredményért cserébe biztosan megéri.

 

 

Ablakmosó folyadékok

Természetesen, ha az imént felsoroltak nem jönnek be, akkor maradnak a klasszikus ablaktisztítószerek. Az online drogériák kínálata bővelkedik ezekben a készítményekben, és garantáltan megtalálja kedvencét. Vásárlásnál semmiképp se feledkezz meg a kedvezménykódról, amellyel nem kevés forintot takaríthatsz meg.

 

Egyéb segédeszközök

Ablaktisztításnál nem szabad alábecsülni a tisztításhoz szükséges eszközöket. A gumis ablaktörlő nem egy vagyon, és a munkát akár 50%-al is megkönnyíti.

 

Újságpapír

Régimódi? Ám mégis hatásos. Hatalmas előnye az újságpapírnak, hogy nem hagy maga után semmilyen foltot, csíkot vagy szöszt. Nem csak a szennyeződést távolítják el, hanem tökéletesre is fényezheted vele az ablakot. Fényezésnél azonban nem árt odafigyelni, mert az újság színe nagyon könnyen összepiszkolhatja az ablakkeretet.

 

Hogyan tisztítsuk helyesen az ablakot?

 

Azt már tudjuk mit használj az ablak megmosására, most pedig megtudhatod, hogy hogyan tedd a lehető legjobban. Az ablakot semmiképp se mosd ha tűz rá a nap, hiszen ekkor a víz sokkal gyorsabban rászárad, és így a csíkmentesre mosni az ablakot szinte lehetetlen.

A víz hőmérséklete is az egyik fontos szempont. Nem szabadna túl forrónak de hidegnek sem lennie – az ideális a 30 fok.

Ablakmosásnál először mindig az ablakkeretet mosd meg, és csak ezt követően az üveget. Ellenkező esetben az ablakkeret újra összepiszkolhatja az ablaküveget, és kezdheted az egészet az elejéről.