Hogyan válasszuk ki a megfelelő napszemüveget?

26.04.2024 Angelika Online vásárlás Megosztás

Nyáron a napszemüveg elengedhetetlen kellék a szemünk védelme szempontjából. Hogyan válassz minőségi napszemüveget? A cikkben minden lényeges információt megtalálsz.

 

A szemünk egészségének megőrzése kiemelten fontos, és ezt a szemorvosok és szakértők is folyamatosan hangsúlyozzák. A napszemüveg viselése nemcsak hogy hatékony védelmet nyújthat szemünk számára a káros UV-sugárzás ellen, de egyben stílusos kiegészítője is lehet öltözékünknek. Ezáltal nemcsak megőrizhetjük látásunk egészségét, hanem emelhetjük megjelenésünk vonzerejét is.

Nézzük meg, hogyan válassz napszemüveget a család minden tagja számára.

Szeretnél egy új napszemüveget? Fordulj a bevált márkás modellekhez, és vásárolj az európai piac egyik legnagyobb online áruházában. Az Eyerim webáruházban biztosan megtalálod álmaid napszemüvegét.

Miért és mikor viseljünk napszemüveget?

 

A napszemüveg szerepe elsősorban az, hogy megvédje a szemet az erős és káros UV-sugaraktól. Tudtad, hogy a napfénynek több típusa létezik? A főbb típusok közé tartozik az UVA, az UVB és az UVC. Ha a szem túl sokáig van kitéve ezeknek, bőrpír vagy égés lép fel. Több forrás szerint pedig a napfénynek való tartós kitettség különböző veszélyes betegségekhez is vezethet.

Azonban a szemeket károsíthatja a száraz és forró levegő is, és a napszemüvegek segíthetnek a túlzottan klímás helyiségekben való tartózkodás során is.

A napszemüveg viseléséről nem szabad megfeledkezni a magashegyi túrázás során sem. Nem úgy tűnik, a nap erős sugarai erős intenzitással hatolnak át a felhőkön. Ilyen helyzetekben válassz sportos napszemüveget. Emellett emlékeztetnénk arra is, hogy a turizmus során is kifejezetten ajánlott fényvédős arckrém  használata.

 

no-napszemuveget-visel

Autor: Александр Слесарев (Pexels)

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb napszemüveget?

 

A napszemüvegvásárlást a legtöbb vásárló számára elsősorban a megjelenés és a design befolyásolja. Azonban fontos figyelmet fordítani a következő tulajdonságokra és paraméterekre.


Napszemüveg az UV szűrő szerint



Kezdjük a legfontosabbal, nevezetesen a szemüveg kiválasztásával az UV-szűrő szerint. A legjobb választás a 400 (nanométer) UV-szűrő. Ez maximális védelmet nyújt a szemednek a napsugarakkal szemben, mivel az UV-sugárzás 100%-át elnyeli.
 

Egy másik fontos tényező a választás során az UV szűrők kategóriája, amelyet a körülményeknek megfelelően érdemes kiválasztani.

Az UV szűrők 5 különböző kategóriája:

__check

UV 0 - a napfény áteresztőképessége 80-100%, ezért nem védi megfelelően a szemet. Az ilyen szemüvegek használata felhős időjárás és korlátozott látási viszonyok esetén alkalmas. A fényáteresztés elég magas, ezért nem alkalmasak erős napsütés esetén.

__check

UV 1 - ezek a napszemüvegek védelmet nyújtanak a gyenge napsugárzás vagy borús idő esetén. Az UV-védelem szintje 20-50% között mozog.

__check

UV 2 - fényáteresztő képességük 18-43%, felhős időben, de napsütésben is védenek a naptól.  A napsugarak 57%-82%-át elnyelik.

__check

UV 3 - a fényáteresztő képessége 8-18%, így még erős napfényben is magas védelmet nyújt. Ezek a szemüvegek alkalmasak akár autóvezetéshez is.

__check

UV 4 - áteresztőképessége 3-8%, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb védelmet nyújtja a szemnek. Alkalmasak nyári, erős napfényes időszakra, kirándulásokra a hegyekben, a tengerparton vagy síelésre. Vezetéshez viszont nem alkalmasak, mivel nem biztosítanak elegendő láthatóságot.

 

Ki fogja viselni a napszemüveget?


Ma már nincs olyan szabály, hogy csak női vagy csak férfi modelleket kell választani. Vannak úgynevezett unisex napszemüvegmodellek is, amelyek közül a férfiak és a nők is könnyen választhatnak. És nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyermek napszemüveg kategóriát sem. A napszemüvegek számukra is rendkívül fontosak, hiszen például a 10 év alatti gyerekeknél még fejlődik a lencse, és a látásuk sokkal érzékenyebb.

A hölgyek számára tervezett napszemüvegeket vékonyabb, finomabb kialakítás jellemzi, amely jobban passzol a kisebb női archoz. Gyakran különleges részleteket tartalmaznak, mint például strasszkövek vagy aranyozás. Ezek az egyedi formák könnyen felismerhetőek, és olyan stílusokat képviselnek, amelyeket nem találsz meg az unisex vagy a férfi modellek között, például pillangó alakú vagy a macskaszem formájú szemüveg.

A férfi napszemüvegek felismerhetők nagyobb, robusztusabb kialakításukról, amely kiemelik a férfi arc hangsúlyosabb vonásait. A legnépszerűbb férfi modellek közé tartoznak például a pilóta napszemüvegek.

Tudtad, hogy már  1 éves gyerkőcnek is lehet napszemüveget vásárolni? Ezek általában kisebbek és rövidebb oldalúak, hogy kényelmesen illeszkedjenek a gyermek arcához.

Tippünk: Ne feledkezz meg a megfelelő sapkáról sem, amely további védelmet nyújt  a káros napsugarak ellen.

__bulb
Tudod, hogyan kell ápolni a hajad a forró napokon?

Biztosan észrevetted már, hogy a forróság milyen hatással van hajadra. Nem szeretnéd, hogy száraz és töredezett legyen? Mi segítünk abban, hogy milyen hajápolót válassz nyáron.

Arcforma szerint



Bizonyára hallottad már, hogy nem minden archoz illik ugyanaz a szemüvegforma. Ezért a piacon különböző formájú, méretű és kivitelű szemüvegeket találhatsz, hogy mindenki megtalálhassa az arcához legjobban illőt.

A 4 leggyakoribb arcforma: szív alakú, szögletes, ovális és kerek. Nem tudod, milyen arcformád van? Az alábbi jellemzők segítségével most könnyedén kiderítheted . Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a legfontosabb szempont, hogy a napszemüveg tökéletesen illeszkedjen az arcodhoz, és kényelmes legyen.

Széles homlok, hegyes áll, magas arccsont. Ezek a szív alakú arc jellemzői.  A klasszikus pilóta, félkeret vagy keret nélküli szemüveg tökéletesen illik hozzád, azonban a macskaszem forma is remekül kiemelheti az arccsontodat.

Ahogy azt már sejtheted, az éles vonalak a szögletes arcot lágyabbá teszik, így a kerek vagy macskaszem formájú, valamint a túlméretes szemüvegek ideálisak. Az éles vonalak csak még jobban kiemelik az arcod markáns jellegét, ezért érdemes kerülni a négyzetes és geometrikus formájú szemüvegeket.

Általánosságban elmondható, hogy az ovális archoz szinte bármilyen napszemüveg jól áll. Mindenféle szemüveg stílus tökéletesen illik hozzá. Az arc inkább hosszabb, mint széles. A legszélesebb részei a halánték és a homlok, majd egyenletesen keskenyedik az áll irányába.

Kerek arcod van? Jellemzője a lekerekített állkapocs, kiemelkedő részek nélkül, széles arccsontok és az arccal megegyező hosszúságú arc.  A kerek arc formáját leginkább a szögletes szemüvegkeretek ellensúlyozzák. A hosszúkás, vízszintes irányban szélesebb keretek a legmegfelelőbb választás ehhez az arcformához.

 

 

ferfi-napszemuveget-hord

Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)

Nemcsak új szemüveget, hanem divatos kiegészítőket is vásárolhatsz. Weboldalunkon egy helyen taláhatod meg a TOP ajánlatokat hölgyeknek, férfiaknak és gyerekeknek egyaránt.

A lencsék színei

 

Benned is felmerült a kérdés, hogy van-e valamilyen értelme a színes lencséknek, vagy csak esztétikai szempontokról van szó? Az igazság az, hogy az üvegek színétől függ a fényáteresztés és a látásélesség

__check

Fekete lencsék - hatékonyan csökkentik a napfény intenzitását.

__check

Sárga és narancssárga lencsék - jó kontrasztot teremtenek még rosszabb látási viszonyok között is.

__check

Kék lencsék - enyhítik a napfényt, de hűvösen hatnak.

__check

Zöld lencsék - a valóságtól eltérő érzetet keltenek, de pihentetik a fáradt szemet.

__check

Piros lencsék - valósághű képet nyújtanak.

__check

Barna lencsék - természetesen hatnak, miközben növelik a látás kontrasztját.

A színes lencsék és vidám színű keretek nemcsak a gyermek napszemüvegekre vonatkoznak, hanem azokra is, és ugyanolyan vidám színekkel és játékos dizájnokkal rendelkeznek.

 

Különleges típusú napszemüvegek

 

A piacon találsz különleges típusú napszemüvegeket is. Először is szeretnénk bemutatni a dioptriás napszemüveget. Ezek ideális megoldást nyújtanak azoknak, akik mindennap dioptriás szemüveget viselnek, ugyanakkor hatékony védelmet keresnek a napfény ellen. Ezek a napnapszemüvegek kombinálják mindkét tulajdonságot. Igen, az áruk magasabb lehet, de ez arányban van a megbízható védelemmel és a stílussal, amit nyújtanak neked.
 

Hallottatok már valaha a polarizált napszemüvegekről? Jelenleg nagy népszerűségnek örvendenek három fő tulajdonságuknak köszönhetően - minimalizálják a tükröződéseket, nem engedik át a visszaverődött fényt, és javítják a látást rosszabb fényviszonyok között is.


Fotokróm szemüvegekkel is találkozhatsz. Ezek a napszemüvegek automatikusan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz. Amikor erős napfényben vagy kint vagyunk, sötétednek, hogy csökkentsék a vakító fényt és védelmet nyújtsanak a szemnek. Ellenben beltéren vagy gyengébb fényviszonyok között újra áttetszővé válnak, így lehetővé téve a tisztább látást.


A napszemüveg ápolása



A napszemüvegek élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos a megfelelő ápolás. A szennyeződések eltávolításához használj finom mikroszálas törlőkendőt és speciális tisztító spray-t. Amikor nem használod a szemüveget, helyezd vissza a szemüvegtokba.

Mindig érdemes befektetni az egészségbe, ez igaz a minőségi napszemüvegekre is. A napszemüveg kiválasztásakor ügyelj arra, hogy megfelelő UV-védelemmel és minőségi kivitelezéssel rendelkezzen. Meglátod, ezekkel a szemüvegekkel a napsütésben való tartózkodás még kellemesebb és főként egészségesebb lesz.