Hogyan válaszd ki és tisztítsd meg a hűtőszekrényt? Íme néhány tipp

25.01.2024 Angelika Megosztás

Az élelmiszerek megfelelő és higiénikus tárolása elengedhetetlen minden otthonban. Segítünk a vásárlásban és abban is, hogyan tisztítsd meg a hűtőszekrényt.

no-nyitott-huto

Autor: Polina Tankilevitch (Pexels)

A hűtőszekrény nem olyan eszköz, amit minden évben vásárolnánk. A legtöbb háztartásban a régi modellt csak akkor cserélik le egy újra, amikor már nem működik, vagy ha nem felel meg a szükséges kapacitásnak. Hasonló helyzetben vagy? Mivel a hűtőszekrény nem olcsó, fontos alaposan megfontolni a választást. Megosztunk veled egy tisztítási eljárást is, amellyel nemcsak hozzájárulsz az élelmiszerek higiénikus tárolásához, hanem energiamegtakarításhoz és a hűtőszekrény élettartamának meghosszabbításához is.

Számodra is elsődleges egymegfelelő méretű hűtőszekrény? Az Alza webáruházban széles választékban találsz hűtőszekrényeket elérhető áron.

hutoszekreny-konyha

Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

 

Hogyan válassz hűtőszekrényt? Ezek a legfontosabb paraméterek

 

Zavarban vagy, hogy milyen szempontok alapján válassz hűtőszekrényt? A következő sorokban összefoglaltuk számodra a legfontosabbakat, amiket tudnod kell vásárlás előtt.

 

Hűtőszekrény típusai

 

Általában háromféle hűtőszekrényt különböztetünk meg:

__check

monoklimatikus (hűtőszekrény fagyasztó nélkül)

__check

kombinált (hűtőszekrény fagyasztóval)

__check

amerikai (kétajtós hűtőszekrény fagyasztóval)

Már a különálló hűtőszekrény kiválasztása is lehet kihívás, de hogyan válassz hűtőszekrényt fagyasztóval? A kombinált hűtőszekrény és fagyasztó esetén főleg figyelembe kell venned, hogy a tárolóhely mind a fagyasztásra, mind a hűtésre kisebb lesz, mint ha két külön álló készülékről lenne szó. Érdemes mérlegelni, hogy az adott térfogat elegendő lesz-e számodra. Ez a megoldás hátrányos lehet nagyobb családoknak, akik zöldségeket és húst is tartanak raktáron.

 

Hűtőszekrény mérete

 

Egyedül élsz, vagy családban? Sok élelmiszert vásárolsz és gyakran főzöl, vagy épp ellenkezőleg? Ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek meghatározni, milyen nagy hűtőszekrény lesz számodra megfelelő.

Egy gyermekes család számára, ahol rendszeresen főznek és tartalékolják az élelmiszereket, egy nagyobb hűtőszekrény lehet a legjobb választás. Ellenkező esetben, ha egyedül élsz és túlnyomórészt az éttermekben étkezel, egy kisebb térfogatú hűtőszekrény is elegendő lehet számodra. Egy túl nagy hűtőszekrény csak feleslegesen lenne tele élelmiszerrel, és sok energiát fogyasztana.

 

Energia címke

 

Az első dolog, amire sok ember figyel vásárlás során, az az energetikai címke. Ez alapvető információkat tartalmaz a termékről. A legfontosabb adat, amit megtudhatsz, az a betűvel jelölt energetikai osztály, A-tól G-ig terjed, ahol az A a legjobb és a legnagyobb költségmegtakarítással jár. Továbbá kiderül belőle az éves energiafogyasztás, a hűtő és fagyasztó térfogata, valamint a zajszint.

Például az A energetikai osztály esetén az éves energiafogyasztás körülbelül 160 kWh. Összehasonlításképpen, a C energetikai osztály esetén ez körülbelül 270 kWh. A különbség elég nagy, ami összefügg a hűtőszekrény árával is. Hosszú távon a drágább, jobb energetikai osztályú hűtőszekrény több pénzt takaríthat meg a pénztárcádban.

Weboldalunkon kedvező árú konyhai kiegészítőket vásárolhatsz otthonodba. Kattints a linkre és böngéssz.

Térfogat

 

A térfogat szempontjából egy főre ajánlott a hűtőtérben 70-75 liter, míg a fagyasztótérben 30 liter. A teljes űrtartalom összefügg a hűtőszekrény belső elrendezésével és a tárolóhelyek mennyiségével.
 

amerikai-hutoszekreny-konyha

Autor: Sidekix Media (Unsplash)

 

Zajszint

 

A magas zajszintű hűtőszekrény zavarhatja a nyugodt otthoni légkört. Ha csendesebb modellt keresel, válassz olyat, amelynek zajszintje kevesebb, mint 40 dB.

 

Használd ki ezeket fantasztikus ajánlatokat, és vásárolj hűtőszekrényt kevesebb pénzért. Az online vásárlás még sosem volt ilyen egyszerű.

Rendszeresen vásárolsz az internetes áruházakban? Akkor mindenképp érdemes letölteni a KUPLIO bővítményt.

 

 

Hűtőszekrény súlya

 

Ez a paraméter különösen akkor fontos, ha a készüléket máshová helyezzük át, vagy ha a készüléket áthelyezzük. Az egyes modellek összsúlya a típus, a méret, a felhasznált anyagok és a hozzáadott kiegészítő funkciók függvényében változik. Egy közepes méretű hűtőszekrény átlagos súlya körülbelül 100 kg.



Elhelyezés

 

Népszerű a beépített hűtőszekrény a konyhai bútorokban, mivel kompakt és zavartalan megjelenést kölcsönöz az egész konyhának. Ebben az esetben azonban biztosítani kell a megfelelő levegőkeringést. A telepítést érdemes szakemberre bízni.

A másik lehetőség a szabadon álló hűtőszekrény, amely nem foglalja el a konyhai bútorban az értékes helyet, amit tárolásra használhatsz. Ideális választás, ha elegendő hely áll rendelkezésre a konyhában.

 

Hűtőszekrény kiválasztása a design alapján

 

A hűtőszekrények kínálata elég széles, hogy mindenki megtalálja a konyha belsőével harmonizáló stílust és színt.

 

A leggyakrabban elérhető hűtőszekrény színváltozatok:

__check

 Fehér - a hűtőszekrény tipikus színe, alkalmas a legtöbb belső térhez, könnyen kombinálható más háztartási gépekkel.

__check

Acél - a második leggyakrabban választott változat. Azonnal elegáns és modern hatást kelt.

__check

Fekete - ebben a színben a hűtőszekrény kiválóan mutat a minimalistikus konyhában.

__check

Barna - ezt a színt főként azok választják, akik skandináv stílusban berendezett otthonban élnek. A barna árnyalataiban pompázó hűtőszekrény természetes hangulatot kölcsönöz a lakásnak.

__check

Szürke - semleges szín, amely modern megjelenést kölcsönöz a konyhának.

__check

Piros - igen, ebben a színben is választhatsz hűtőszekrényt. Az élénk színű hűtőszekrény domináns elem lehet az egész konyhában.

no-huto-konyha

Autor: Anna Shvets (Pexels)

 

Vásárolj háztartási gépeket rendkívül alacsony áron ezekkel az ajánlatokkal

Hasznos funkciók

 

A hűtőszekrények különböző funkciókkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a használatukat. Figyeld meg, hogy a választott hűtőszekrény rendelkezik-e például ezekkel a funkciókkal:

__check

Kijelző - megjeleníti a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, az intelligens hűtőszekrények esetében akár jelzi is, mely élelmiszerek fogytak el.

__check

Antbakteriális védelem a hűtőszekrény belső felületein - megakadályozza a baktériumok szaporodását.

__check

Légszűrés - néhány hűtőszekrényben a fagyasztó- és hűtőrészben is vannak kivezetések az egyenletes levegőkeringés érdekében. Ennek a funkciónak köszönhetően az élelmiszerek hosszabb ideig frissek maradnak.

__check

NoFrost rendszer - ennek köszönhetően nem képződik jég a hűtőszekrényben.

Költségvetés

 

Végül is a költségvetés az, ami korlátozza a vásárlásnál hozott döntéseket. Emlékezz arra, hogy a hűtőszekrény egy olyan háztartási eszköz, amibe érdemes beruházni.

Van egy kiszemelt hűtőszekrényed az elképzeléseid szerint, de jelenleg nem engedheted meg magadnak? Ha nincs sürgős szükséged rá, várj, és vásárold meg később. Vagy épp ellenkezőleg, hirtelen szükséged van egy újra? Ebben az esetben ne siess, és igyekezz a pénzügyi lehetőségeidnek megfelelő legjobb hűtőszekrényt választani.

Egy önálló hűtőszekrényt kb. 300.000 Ft-tól vásárolhatsz meg, egy kombinált hűtőszekrényhez legalább 120.000 Ft szükséges, míg egy amerikai típusú hűtőszekrényért körülbelül 300.000 Ft-t fizetsz. Természetesen az ár függ a választott márkától és a fent említett paraméterektől.

 

konyha-piros-huto

Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

 

Hogyan tisztítsd meg a hűtőszekrényt?

A hűtőszekrény vásárlásával, elhelyezésével és élelmiszerekkel való megtöltésével még nem ér véget. Fontos rendszeresen tisztítani a hűtőszekrényt, amit legalább havonta egyszer meg kell ismételned. A folyamat egyszerű.

1

Vegyél ki minden élelmiszert és a hűtőszekrény teljes tartalmát, majd húzd ki a hálózati csatlakozót.

2

​​​​​​Vegyél ki minden polcot és edényt a hűtőből.

3

​​​​​​A tisztításhoz keverj össze meleg vizet egy kis ecettel, citromlével vagy szódabikarbónával. Mindegyik segít megtisztítani a hűtőszekrény felületeit és megszabadítja azokat a szagoktól.

4

​​​​​​Ezzel a keverékkel tisztítsd meg a hűtőszekrényt, valamint a kihúzott polcokat és edényeket. Ezután szárítsd meg őket száraz ronggyal.

5

Az élelmiszereket ellenőrizd le, és dobd ki, ami már esetleg lejárt. Kapcsold vissza a hűtőszekrényt.

__bulb
Hogyan válassz megfelelő matracot kedvező áron? Segítünk

Az alvás minősége nagy mértékben függ a matractól is. Le akarod cserélni a régit egy újra? Cikkünkben megtalálod a választ arra, hogyan válassz matracot a minőségi alváshoz.

6 tipp a hűtőszekrény elhelyezéséhez és használatához:

__check

Helyezd a hűtőszekrényt távol a radiátortól vagy más hőforrásoktól, valamint a napfényes helyektől.

__check

Tárold az élelmiszereket a polcokon feltüntetett szimbólumok szerint (húst, halat és zöldséget mindig az alsó polcokra tedd, mert ott hűvösebb van).

 

__check

Ne nyisd ki a hűtőszekrényt túl gyakran, és ne hagyod nyitva hosszú ideig.

__check

Azokat az élelmiszereket, amelyek nem maradnak el sokáig, tedd a felső polcokra, hogy lásd, hogy azokat hamarosan fel kell használni.

__check

Figyelj arra, hogy ne zsúfold túl a hűtőszekrényt.

__check

A túl aromás élelmiszereket zárt zacskókban vagy edényekben tárold.

Hasznos konyhai eszközöket főzéshez, sütéshez és élelmiszerek tárolásához egy helyen mindent megtalálsz a 4home webáruházban. Kihasználhatod az előnyös árakat, és ma még vásárolhatsz

Bizonyára felmerült benned a kérdés, hogy melyik hűtőszekrényt válaszd a webáruházak széles kínálatából. Mielőtt a vásárlás mellett döntesz, érdemes számba venni más vásárlók tapasztalatait és véleményeit. Az értékelések áttekintése segíthet abban, hogy jobban megismerd a kiválasztott terméket, és könnyebbé tegye a végleges döntést.

__bulb
Padlófűtés: jó befektetés? Hogyan lehet vele spórolni?

A padlófűtés sok otthonban az egyik legkedveltebb fűtési mód. Te is gondolkodsz rajta? Tudj meg mindent a padlófűtés előnyeiről, hátrányairól és arról, hogyan lehet vele spórolni.