Hogyan védekezz a koronavírus ellen? Helyesen mosol kezet?

kézmosás

A kézmosás az egyik alapvető módja a fertőzés megelőzésének. Tudod mennyi ideig tart a helyes kézmosás? Nézd meg a WHO utasításait, és alkalmazd te is minden esetben.

 

A tudósok gyakran hangoztatják, hogy a vírusos fertőzések megelőzésének, így a COVID-19 megelőzésének módja is, a rendszeres kézmosás. Köztudott, hogy a vírusok cseppfertőzéssel terjednek – éppen ezért elengedhetetlenül fontos a szappannal történő kézmosás, vagy amennyiben ez nem lehetséges, akkor az alkoholos bázisú kézfertőtlenítő használata. A kézmosás pedig mindenképpen legyen alapos. Az emberek nagyrésze sajnos nem szán néhány másodpercnél több időt erre, az alábbi módszerrel viszont kezed egész felületét alaposan megmoshatod, úgy, hogy valóban egy milliméter sem marad majd ki. A folyamat lehet kicsit tovább tart, de a kórokozók számöttevő csökkentéséhez vezet. Lássuk csak a WHO által ajánlott óvintézkedéseket.

 

Hogyan mossunk helyesen kezet?

 

Kézmosásánál nagyon figyelj az ujjak közti részekre, ujjhegyekre és a kézfejre is, amelynek sajnos nem szentelünk elég figyelmet. Valójában nem kézmosások száma számít, inkább az, hogy a megfelelő alkalmakkor és a megfelelő módon tegyük azt. Mindig moss kezet ha épp hazaérkezel valahonnan, tömegközlekedés használata után, az ételek elkészítése előtt, közben és után, mosdóhasználat után, gyermekekkel és állatokkal történő érintkezés után, hulladék kezelése után, illetve kórházlátogatás előtt és után.

  • - Nagyon fontos, hogy a kézmosás legalább 40-60 másodpercig tartson

  • - Először nedvesítsük be kezünket meleg vízzel. Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyerünkbe.

  • - Dörzsöljük össze tenyerünket. Aztán mossunk kezet az alábbi  mozdulatokkal: jobb kéz bal kézhát felett az ujjak összefonásával és fordítva. Tenyerek egymás felé az ujjak összefonásával, körmök és ujjvégek a tenyér felé ujjaink összekulcsolásával, bal hüvelykujj körkörös dörzsölése a jobb tenyérben és fordítva, jobb ujjbegyek körkörös dörzsölése a bal tenyérben és fordítva.

  • - Mosás után alaposan öblítsd le a kezed, és kézszárításhoz használj papírtörlőt. A vízcsapot pedig a papírtörlő segítségével zárd el.

  • - A kezünk már tiszta is :) 

 

A légúti fertőzések ellen a következő módon védekezhetsz:

 

  • » Ha lehetséges, kerüld a tömeget és a zsúfolt helyeket
  • » Fertőtlenítsd a különböző felületeket rendszeresen, klór vagy jód tartalmú készítményekkel.
  • » Köhögés és tüsszentés esetén takart el a szádat papírzsebkendővel, amelyet ezt követően kidobsz.
  • » Ha a kezed nem tiszta, ne érj az arcodhoz, szemedhez, orrodhoz, szádhoz.
  • » Tarts minimum 1 méter távolságot az emberektől.
  • » Fontos: kórokozók találhatók a csengőkön, bevásárlókocsikon, vagy akár a telefonokon is.

#maradjotthon