Horvátországba készül nyaralni? Ez érdekelni fogja!

utazás

Idén Horvátország az úticél? Hoztunk Önnek néhány hasznos információt, amelyek biztosan felkeltik az érdeklődését, és ahogy azt már tőlünk megszokhatták, adunk arra is néhány tippet, hogyan tud a nyaraláson spórolni.

 

Az egyik legkedveltebb úti cél a magyar lakosság körében Horvátország. Gyönyörű partok, tiszta víz, történelmi városok, szebbnél szebb nemzeti parkok. Nem is csoda hát, ha évente egyre több magyar turista látogatja az országot. Idén Ön is úgy döntött? Tudja mi mindenre ügyeljen?

 

Alaposan tervezze meg az utat

 

Mivel évek óta nem repülővel utazunk Horvátországba, a legtöbben autóval jutnak el a kiszemelt horvát üdülőhelyre. A legnagyobb dugók hazafelé főleg szombat reggel gyakoriak az ellenkező irányba pedig szombat és vasárnap reggel. Ha egy mód van rá, tervezze úgy az utat, hogy ezt a két időpontot elkerülje. A hotelek és egyéb szállások manapság már nagyon rugalmasak, és akár a hét közepén is biztosítanak szállást.

Az indulás előtt mindenképpen győződjön meg róla, hogy a tervezett útszakaszon nem terveznek-e valamilyen lezárást. Több horvát oldalon ellenőrizheti, például: a horvát autóklub 

 

Számoljon az autópálya díjakkal

 

A horvát autópályákon autópálya díjat kell fizetni, amelynek mértéke függ a levezetett távtól és a gépjármű kategóriájától. Illetéket fizetnek a motorosok, a gépjárművek 3,5 tonnáig, és a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók. Június 15. és szeptember 14. között 10% -kal megemelt főszezoni árakat vezettek be.

Honnan lehet tudhatja meg, mekkora összeget kell fizetnie? Ezzel a nagyon hasznos kis számológéppel  bármelyik ország autópálya díjait megtudhatja. Fizethet készpénzben, illetve kártyával kunával, euróval vagy más külföldi pénznemmel. Spórolni is tud, ha kihasználja az ETC rendszert. Ehhez be kell szerezni egy ENC készüléket, amelyen keresztül előfizetheti a pályadíjat. Használatával (több helyen, de nem mindenhol) sokkal kevesebbet kell sorban állni, és az alábbi autópályadíjaknál 21,7%-al olcsóbbak a díjak.

 

Az útszabályok

 

Vezetésnél mindig figyeljen oda az adott ország útszabályaira, és ez alól Horvátország sem képez kivételt. A horvátországi autópályákon a sebességhatár 130 km/h (amennyiben egyéb sebességkorlátozás nincs érvényben). Gyorsforgalmi úton 110 km/h, lakott területen kívüli egyéb úton 90 km/h, lakott területen belül 50 km/h a sebességhatár. A láthatósági mellény viseletére hasonló szabályok vonatkoznak, mint Magyarországon. Ittas vezetés 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett tilos. Azalatt ugyan megengedett tehát, ugyanakkor balesetnél ez súlyosbító tényezőnek számít.

 

Ne feledkezzen meg a biztosításról

 

Az iratai mellé mindenképpen tegye be az Európai Egészségbiztosítási Kártyáját. Ha Ön orvosi ellátásra szorulna, arra mindenképpen szüksége lesz. A horvát orvosok másolatot készítenek róla, de a helyszínen nem kérnek semmilyen juttatást az ellátásért. Ezek mellett semmiképp ne feledkezzen meg az utasbiztosításról.

 

Hogyan tud spórolni?

 

A legtöbb turista a nyáriszünet alatt látogat Horvátországba. Ennek értelmében a legtöbbet akkor tud spórolni, ha a főszezonon kívül megy nyaralni, tehát júniusban vagy szeptemberben.  A hőmérséklet akkor is nagyon kellemes, a szállások és egyéb szolgáltatások ára lényegesen olcsóbb, aminek biztosan örül, csak úgy, mint a jóval kisebb tömegnek az utakon és a partokon. Ha viszont főszezonban utazik, inkább válasszon magánszállást, mert az még néhány százalékkal még így olcsóbb. Ha pedig az éttermek helyett a főzést választja, még jobban jár.