Húsvéti sütibárány – hogyan készül?

11.04.2022 Karolina Megosztás

A legnagyobb keresztény ünnepünk megállíthatatlanul közeleg. Javában zajlanak az előkészületek, és a szupermarketek polcai már hónapok óta roskadoznak a csokinyulaktól és csokitojásoktól. Te már mindent beszereztél húsvétra?

A húsvéthoz hozzátartozik a sütés is. A különféle sütemények és hagyományos ételek nélkül ez az ünnep nem lenne az igazi, hiszen a locsólókat illik megvendégelni, nemde?

Az egyik jellemző húsvéti sütemény a húsvéti sütibárány. Hogyan tudod elkészíteni a lehető legjobban?

kozos sutes

 

Ahogy a nagyi csinálta

Ha egy igazi tradicionális báránykát szeretnél, akkor olvasd el most következő receptjeinket.

1

Hozzávalók

• 3 tojás • 150 g porcukor • 1 zacskó vaníliás cukor • 5 evőkanál növényi olaj • 5 evőkanál forró víz • 150 g simaliszt • 1 teáskanál sütőpor • 1 zacskó pudingpor • 1 teáskanál reszelt citromhéj • 10 csepp citrom

2

Elkészítés

A sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. A hozzávalókat kézi habverővel habbá verjük. Ezután keverjük össze a lisztet a sütőporral, a pudinggal és a citromhéjjal. Adjuk hozzá a keveréket a tojássárgájából készült habhoz. Adjuk hozzá a citrom aromát továbbá egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és verjük fel kemény habbá. A habot hozzáadjuk a már elkészített keverékhez. Ám ezúttal ne verd fel újra. Végy egy fakanalat és keverd össze a két masszát. Az így kapott tésztát a kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, a tetejét letakarjuk. Előmelegített sütőben megsütjük. Ügyelj azonban a hőmérséklet beállítására. Az elektromos sütőt állítsuk 180°C-ra. Légkeveréses sütő esetén a hőmérsékletet valamivel alacsonyabbra kell állítani. Tehát csak 160 °C-ra melegítsd elő. Mégsem akarhatod, hogy a ennek a finomságnak a tésztája megégjen. 40 percig sütjük.

husveti sutike

Pillekönnyű, akárcsak egy felhő

Jöhet egy extra omlós túrós sütibárány? Itt van az egyszerű recept, és a végeredmények kicsit és nagyok egyaránt örülnek majd.

1

Hozzávalók

• 225 g simaliszt • 250 g túró • 200 g vaj • 200 g porcukor • 4 tojás • 1 evőkanál vaníliás cukor • 1 csomag sütőpor • 1 evőkanál rum • 1 teáskanál citromhéj • csipet só • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

2

Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban felütjük a tojásokat, és mindkét fajta cukrot hozzáadjuk. Könnyű habverővel felverjük. Ezután adjuk hozzá a túrót, a citromhéjat, a rumot és az olvasztott vajat. Ismét keverjük össze, és adjuk hozzá a száraz keveréket. Lassan dolgozd össze. A húsvéti bárány formáját kivajazzuk, kilisztezzük. Az elkészített tésztát óvatosan beleöntjük az egyik részbe, és befedjük a felső résszel. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. A sütés végén tűpróbával teszteljük. Amennyiben a tű tiszta maradt, nem ragadt rá semmi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a sütemény belseje is megsült

Hiányzik valamilyen konyhai segédeszköz? A legjobbakat az Alza.hu webáruházban találod. 

Díszíteni szeretnéd ezt a finom tortát sütés után? A bárányka szemét mazsolából készítjük, orrként pedig szegfűszeget is használhatunk. Illetve ne felejtsd el porcukorral megszórni és masnit kötni a nyakába.

Jó étvágyat!

Még több tradicionális húsvéti étel receptjét szeretnéd? Akkor az Ahány ház, annyi szokás-néhány kipróbált húsvéti recept cikkünk biztosan tetszik majd.