Így legyenek gyönyörű, dúsan virágzó a muskátlijaid

virág

A muskátli meseszép dísze az ablakpárkányoknak és erkélyeknek. Tudod, hogyan kell őket gondozni, hogy mindig szépek legyenek?

Ha nem tudod, hogyan kell úgy gondozni a muskátlit, hogy azok mindig szépen virágozzanak, akkor a legjobb helyen jársz, hiszen most néhány pofonegyszerű lépésben megmutatjuk, mit kell tenned. Virágozzon idén a te erkélyed is!

A muskátli ültetése és elhelyezése

 

A muskátli termesztése magokból elég nehéz feladat. A legegyszerűbb, ha megveszed a már „kész” virágokat, vagyis cserépbe ültetett muskátlit, vagy a kis ágyásokba ültetett palántákat.

Hogyan tudod megállapítani, melyik a legjobb? A megfelelő muskátli erős, egészséges, gazdag gyökérrendszere van és sötétzöld levelei.

Rengeteg helyen találsz muskátlipalántát, akár online is. Miért vásárolnád meg teljes áron, ha megteheted olcsóbban is? Nézz szét a MerkuryMarket webshopban, ahol biztosan tudsz majd spórolni. 

muskatli kep

A muskátli átültetése

 

Ültesd őket egy meglehetősen mély cserépbe, amelynek az alján kis lyukak, vízelvezető nyílások találhatók, ahol a fölösleges víz távozik.  Az erkélykorlátra tökéletesen megfelel a virágláda is, a hosszúkás formája miatt, de szintén jót mutatnak a felfüggeszthető kaspók is bármelyik erkélyen.

Mindenképp használj megfelelő tápoldatot, műtrágyát, hogy az a növény egészséges és szép maradjon. Az ültetés után jól öntözd meg vízzel, és helyezd a növényt világos, meleg és napos helyre. Ügyelj a tavaszi fagyokra, amelyek árthatnak a muskátlinak.

Szeretnéd a szép virágokat szép kaspóba ültetni? Vagy csak a megfelelő felszerelést keresed? Akkor irány a 4Home.hu.

szep muskatli

Megfelelő táplálás

 

Hogy a muskátli szép és dús virágzatú legyen, rendszeres és megfelelő táplálása van szüksége. A tápoldatot hozzáadhatod ültetésnél is, vagy öntözésnél is.

Nem tudod milyen gyakran használj tápoldatot? Akkor a legjobb, ha a csomagoláson található használati utasítás szerint jársz el, hiszen a műtrágyák sokfélék lehetnek az összetételük más és más.

A kristályos, vízben oldódó műtrágyát hetente egyszer használhatod, vagy nagyon kis mennyiségben minden öntözésnél. Figyelj azonban, nehogy túlzásba vidd a műtrágya használatát, mert az akár a növény gyökereinek károsodásához is vezethet.

A mi tippünk: Készíts otthon saját műtrágyát. Nincs szükséged másra, mint két kocka élesztőre, amelyet feloldhatsz egy liter vízben. Ezt követően ezt a keveréket hagyod állni két hétig meleg helyen. Az így elkészült oldatot felhígítod 3 liter vízben, és már kész is van.

A muskátli öntözése

 

A jóból is megárt a sok, szokás mondani, és ugyanez érvényes a muskátlik öntözésére is. Szintén nem jó ötlet túl hideg vízzel öntözni, így jobb, ha előtte elkészíted a muskátlira szánt vizet.

A túlöntözést megelőzheted lyukas aljú cseréppel, ahogy azt már említettük, de akár úgy is, hogy figyeled a föld nedvességét. Semmiképp ne ázzon el, tehát ne kerüljön rá túl sok víz.

 

Ha már a muskátli ültetés megy, akkor próbálkozhatsz valamilyen egyszerűbb fűszernövényekkel is. Melyek a legnépszerűbbek és legegyszerűbbek? Tőlünk megtudhatod.