Jól bevált karácsonyi sütemény receptek, amelyeket érdemes kipróbálni

13.12.2021 Karolina Megosztás

A lakásban vanília illat terjeng, a sütőben sülnek a sütemények, a gyerekek pedig lelkesen számolják vissza a napokat karácsonyig. Az adventi időszaknak és a hozzá kapcsolódó karácsonyi sütemények elkészítésének megvan a maga összetéveszthetetlen varázsa. Bár az interneten rengeteg karácsonyi süti recept közül válogathatsz, nem biztos, hogy beválnak. Éppen ezért összegyűjtöttük neked a kipróbált és egyben legegyszerűbb karácsonyi aprósüti recepteket.

Ha diétázni szeretnél az ünnepek alatt, azt javasoljuk, gyorsan csukd be ezt a cikket. Ma ugyanis hagyományos karácsonyi süteményeket készítünk, melyekben semmiképp sem spóroltunk az alapanyagokkal.

Mindenki, aki már sütött valamit, megerősítheti, hogy a siker nagymértékben függ a konyha felszereltségétől is. Ha például egy régebbi robotgéppel dolgozol, az eredmény soha nem lesz olyan tökéletes, mintha egy modernebb készüléket használnál. Ha már régóta fontolgatod új felszerelés vásárlását, itt az ideje. Kattints az Alza.hu weboldalára, és válassz minőségi konyhai robotgépet vagy konyhai mérleget. Ha most rendelsz új konyhai eszközöket, még lesz időd az idei karácsonyi sütésre.

karácsonyi süti

 

Karácsonyi aprósütemény

 

Az aprósütemények a legnépszerűbb karácsonyi édességek közé tartoznak. Az első recept, amit elkészítettünk neked, nálunk nemzedékről nemzedékre öröklődik. Az évek során továbbfejlesztettük és kicseréltünk bizonyos alapanyagokat, hogy az eredmény tökéletes legyen. Bár első ránézésre nem tűnik feltűnőnek, garantáljuk, hogy a finom vajas-vaníliás íz elvarázsol majd mindenkit.

Omlós vaníliás keksz

1

Hozzávalók:

100 g sima liszt, 400 g fehér tönkölyliszt, 100 g nádcukor, 250 g vaj, 2 darab vaníliás cukor, 1/2 sütőpor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája

2

Elkészítés:

A tálba öntjük a liszt felét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a felszeletelt vaj felét, majd enyhén elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet, a sütőport és a maradék vajat, amit ismét késsel finoman felszeletelünk. Majd következnek a tojások. A keverékből tésztát készítünk. Ha elkészült, fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Harminc perc elteltével kivesszük, és lisztezett deszkára helyezzük, majd kinyújtjuk. Ezután kezdődhet a formák kiszaggatása. Minél változatosabb formákat választasz annál jobb. A kiszaggatott süteményeket kivajazott tepsire helyezzük. Tojással megkenjük, melybe előzőleg kevés vizet és porcukrot kevertünk. Sütés előtt a kekszeket mandulával díszíthetjük, vagy megszórhatjuk kristály- és vaníliás cukor keverékével, vagy cukor- és őrölt mandula keverékével. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon, a tészta vastagságától függően, kb. 10-15 percig sütjük.

Jól jönne néhány új forma? Gyönyörű karácsonyi motívumokkal díszített formákat vásárolhatsz például a 4home.hu oldalon.

 süti kettő

Vaníliás kiflik

Ezeket a kifliket minden alkalommal másképp díszítheted, így egy receptből könnyedén varázsolhatsz többféle süteményt. Ráadásul az elkészítésük is igazán egyszerű, így a teljesen kezdők is megbirkóznak vele.

1

Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekeverjük és tésztát készítünk. Miután a tésztát simára gyúrtuk, kifliket formázunk belőle. Az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha a kiflik elkészültek, kezdhetjük a díszítést. Egy részüket por- és vaníliás cukor keverékébe forgatjuk, a másik felét csokoládéba mártjuk, amit vajból és főző csokiból készítettünk.

2

Hozzávalók

200 g sima liszt, 140 g vaj, 70 g darált dió, 40 g porcukor, 1 vaníliás cukor, cukor és csokoládé a díszítéshez

 

Sütés nélküli karácsonyi sütik

 

A sütést nem igénylő karácsonyi recepteket mindenki értékelni fogja, akinek kevés ideje jut a sütemények elkészítésére. Ezeket az édességeket közvetlenül karácsony előtt is könnyedén elkészítheted.

Rumos golyó dióval és mazsolával

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnek recepteket gyűjteni, és újdonságokat kipróbálni, kattints a Libri.hu vagy a Book24.hu oldalakra, és meg fogsz lepődni, mennyi remek szakácskönyv közül válogathatsz, melyek nem csak karácsonyi recepteket tartalmaznak.

1

Elkészítés:

A mazsolát megmossuk, megszárítjuk, leöntjük rummal és egy éjszakán át áztatjuk. Másnap hozzáadjuk a diót, a cukrot, a csokit és a piskótákat, amiket előtte nyújfófával összetörtünk. Az egészet jól összekeverjük, és kis golyókat formázunk. Ezután őrölt dióba, kókuszba vagy kakaóba forgatjuk őket.

2

Hozzávalók:

200 g mazsola, 0,2 l rum, 200 g darált dió, 150 g porcukor, 100 g reszelt főző csokoládé, 100 g tört piskóta, dió, kókusz vagy kakaó a beforgatáshoz

karácsonyi sütemény

Kókuszgolyó mandulával

1

Hozzávalók:

1 Sűrített tej, 250 g kókusz

2

Elkészítés:

A sűrített tejet és a kókuszt jól összekeverjük, hogy olyan masszát kapjunk, amiből könnyen golyók formázhatók. Ha túl híg a tészta, tehetünk bele még egy kis kókuszt. Minden golyóba egy mandulaszemet teszünk. A kész golyókat kókuszreszelékbe vagy reszelt dióba forgatjuk. Papírkosarakba helyezzük, és hagyjuk a kosárkákban megszilárdulni őket.

Hol találsz megfelelő papírkosárkákat, amelyekben tálalhatod ezt a finomságot? Hát a Cukraszvilag.hu oldalon.

karácsonyi sütemény recept

Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk.