Kandalló a nappaliban: meghitt hangulatot teremt minden alkalomra

20.12.2023 Angelika Otthon Megosztás
Kandalló a nappaliban

Szeretnéd otthonod egyedi hangulatúvá tenni, ugyanakkor az otthon melegségét is megteremteni? Egy kandalló a nappaliban gondoskodik erről. Milyen lehetőségek közül választhatszi, és hol tudod megvásárolni?

A kandalló elsősorban egy funkcionális fűtőtest, de emellett egyfajta kiegészítője is minden modern lakásnak. Ugyanis nemcsak esztétikai funkciót tölt be, de kétségtelenül otthonossá teszi a lakást. Jelenleg szinte minden új építésű ingatlanban megtalálható, de nem kivétel a régebbi, felújított házak sem. Ha fontos számodra egy kandalló a házban, érdemes érdeklődni ingatlanvásárlás előtt.

Kedvező áron keresel kandallókat és kiegészítőket? A Warnex webáruházban nagyszerű ajánlatokat találhatsz.

kosar-fara-nappaliAutor:  Doralin Tunas (Pexels)

 

Hogyan válasszunk kandallót?

 

A kandalló kiválasztásakor fontos számos tényezőt és elhelyezési opciót figyelembe venni, különösen azt, hogy hol tervezzük elhelyezni.

 

A kandallók típusai

 

A piacon többféle kandalló típus létezik. A legkevésbé igényes a működtetés és karbantartás szempontjából a nappaliba való elektromos kandalló. Egyszerűen bedugva egy konnektorba, valódi tűz hatását kelti  amelynek intenzitását is szabályozhatod. Sőt, akár távolról is vezérelheted. Hátránya azonban a kisebb teljesítmény.gázkandallók különböző kivitelben kaphatók. Ezek szemet gyönyörködtető tűzélményt nyújtanak, és a távirányítóval is könnyen bekapcsolhatók.

Szeretnél fatüzelésű kandallót vásárolni? Ez a típus a vásárlók gyakori választása. A ropogó fa hangja önmagában is kellemes, és otthonodban remek hangulatot teremt. A legjobb, ha a kéményt már a ház terveibe is belefoglaljuk. Természetesen később is hozzá lehet építeni.

A hagyományos, nyitott kandallóknál felmerül egy jelentős probléma: a hőveszteség. Ezt hatékonyan kezelheted és minimalizálhatod, ha olyan fatüzelésű kandallóbetétet választasz, amely optimalizálja a fűtés hatékonyságát.

__bulb
Mire kell figyelni a mennyezet hőszigetelése során?

A mennyezet szigetelése gyakori intézkedés a hőveszteség megakadályozása érdekében. Ha te is gondolkoztál már ezen, olvasd el cikkünket, hogy miért is olyan fontos.

A bio-kandalló ideális választás lakásba, mivel nem szükséges a füstelvezetés megoldása, mivel főként vízgőz és széndioxid jut a levegőbe. Ez a kandallótípus valódi lángot kínál, nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, mint az elektromos kandalló, ugyanakkor magasabb üzemeltetési költségekkel jár a tüzelőanyag beszerzése miatt. Mivel nem szükséges kémény csatlakoztatása, gyakorlatilag bárhová elhelyezheted a lakásban.

__bulb
Hogyan spóroljunk az árammal? Ezek a tippek segítenek

Szeretnéd tudni, hogyan spórolhatsz az árammal? Számos trükk segít a költségek csökkentésében. Próbáld ki őket minél előbb.

A kandallók beépítésének módja

 


A kandallók kialakítása és későbbi beépítése szempontjából a következőkre oszthatók:

__check

beépített - közvetlenül a falba van beépítve, ahol a kéményhez csatlakozik.

__check

kandalló portál – a falba van beépítve a kandalló,

__check

sarokkandallók – népszerű kialakítás, amely eredeti hangulatot kölcsönöz a szobának,

__check

falra szerelhető – helytakarékosak, nem igényelnek bonyolult telepítést, ugyanakkor dekoratívak a falon,

__check

szabadon álló – szabadon állnak a szobában, bonyolult telepítés nélkül, és számos forma és méret közül választhatsz.

Anyag

 

A kandallók gyártásához különböző típusú anyagokat használnak, ilyenek például a fémek, rozsdamentes acél vagy kő. A kőből készült kandalló előnye, hogy hosszabb ideig tudja magában tartani a meleget, mint a fém változatok. Ezeket az anyagokat végül edzett üveg is kiegészítheti.

Mivel ezek tartós anyagok, vásárláskor különös figyelmet kell fordítani a feldolgozás minőségére. Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja a termék élettartamát.

 

nappali-kandalloAutor: Max Rahubovskiy (Pexels)

 

 

Hol helyezzük el a kandallót?

 

A nappali a lakás vagy ház központi helyiségének tekinthető. Itt találjuk leggyakrabban a kandallót, aminek az az oka, hogy ez a legnagyobb helyiség a házban, itt a legnagyobb a hőfogyasztás, és nagyjából az egész lakótér közepén helyezkedik el.

A kandallót általában a falhoz helyezik, mert könnyű csatlakoztatni a kéményhez, és ezáltal helyet takarít meg a szobában, mivel elhelyezése nem befolyásolja más bútorok elrendezését.

A szoba közepén lévő kandalló az egész tér domináns elemévé válik. Ha rendelkezésre áll a kéményhez való csatlakozás, ez remek lehetőség lehet a hő egyenletes eloszlatására az egész térben. A szoba sarkában való elhelyezése szintén népszerű. A sarokkandalló jól kitölti a felhasználatlan teret a nappaliban, és helyet takaríthat meg, amit más célra használhatsz.

Függetlenül attól, hogy hova helyezed a kandallót a szobában, ügyelj arra, hogy ne legyenek tárgyak közvetlen közelében. Egyrészről megakadályoznák a hő bejutását a szobába, másrészt fennáll a tűzgyulladás veszélye.

 

Kandalló vásárlásakor fordulj szakemberekhez és ellenőrzött online webáruházakhoz. Kedvezményesen vásárolhatsz kuponjaink segítségével.

Milyen megtérülést hozhat egy kandalló használata a fűtés során?

 

A rendszeres kandallóval való fűtés esetén néhány napon belül számolhatsz az energiaköltségek csökkenésével. Szilárd tüzelésű kandalló esetén a felhasznált fa is összefügg a helyiség fűtésének hatékonyságával. A legmagasabb fűtőértékű fák közé tartozik a a tölgy, a bükk vagy a nyír. Ezeket gyakran kemény fának is nevezik. A kandallóban történő tüzeléshez két évig száradt fát kell használni, amelynek nedvességtartalma 20-25%. Lehetséges alternatívaként szóba jöhetnek a fa brikettek, melyek még magasabb fűtőértékkel rendelkeznek, mint a fa.

 

kandallo-unnepekAutor: Doralin Tunas (Pexels)

Olyan kandallót keresel, amely tökéletesen illeszkedik otthonod belső stílusához? Nézz körbe a Merkury Market oldalán és válaszd ki a megfelelőt.

Hogyan építsünk kandallót a nappaliba?

 

Amikor kiválasztjuk a kandallót, fontos átgondolni a tér többi bútorát és berendezési tárgyát is. Fontos, hogy azok ugyanarra a stílusra legyenek hangolva, és egymást kiegészítve hozzák létre a kívánt atmoszférát.

 

Vásárolj bútorokat és lakberendezési kiegészítőket akciós árakon, kedvezményekkel, és jelentősen spórolhatsz:

A modern megjelenés eléréséhez válassz sötétebb színű elemeket, mint például sötétzöld, antracit vagy fekete. Az ilyen színű burkolatok rendkívül időtállóvá és elegánssá teszik a kandalló környékét.

Ha a luxust részesíted előnyben, válassz márvány burkolatot a kandalló körül, válaszd a világos fehér színeket, és ne felejtsd el a kiegészítőket. Egy nagy tükör, magas váza virágokkal vagy egy kép a falon luxus érzetet kölcsönöz a helyiségnek.

Hozd be a meleg skandináv hangulatot otthonodba egy fa borítású kandallóval, különböző világítási megoldásokkal és lakberendezési kiegészítőkkel.

 

nappali-kandallovalAutor: Curtis Adams (Pexels)

 

 

Ne feledkezz meg a kandalló kiegészítőkről

 

A kandalló megvásárlásával még nincs vége a történetnek, szükség van kiegészítőkre is, amelyek megkönnyítik a kandalló használatát, és egyúttal a biztonságot is garantálják. A hasznos kandalló tartozékok közé tartoznak:
 

__check

ventilátor – keveri a meleg levegőt a helyiségben

__check

​​​​​​kandalló kosár – egy kis farakás a kandalló mellett mindig praktikus

__check

​​​​​​kandallóvédő - megvédi a padlót a forró parázs okozta sérülésektől vagy attól, hogy a gyerekek hozzáférjenek a kandallóhoz

__check

​​​​​​szerszámok – a fogó és a lapát elengedhetetlen tartozékok

__check

​​​​​​hőmérő - minden kandallónak meghatározott hőmérsékleti korlátai vannak, amelyeket nem szabad túllépni a károsodás elkerülése érdekében.

Hogyan kell gondoskodni a kandallóról?

 

Minden fűtési szezon végeztével vagy annak kezdetekor alaposan ki kell takarítani a kandallót. Mit jelent ez? Elsősorban el kell távolítani az összes hamut és kormot, kitisztítani a kémény kivezető csöveket, valamint meg kell tisztítani az ajtókat.

A fűtési szezon alatt általában minden 4. napban tisztítsd meg a kandallót. Ügyelj arra, hogy ne legyen meleg, és a takarítás biztonságos legyen.

A rendszeres otthoni karbantartás mellett biztonsági okokból javasolt évente legalább egyszer hívni egy szakembert a kémény és füstcsatornák kitakarításához.

 

Nem vagy biztos abban, melyik kandallót válaszd, és hol lenne a legjobb elhelyezni? Kérdezz meg egy tapasztalt kandallószakértőt vagy más szakembert. De ne felejtsd el az online vásárlást, ahol pénzt takaríthatsz meg.

Rendszeresen vásárolsz online? Töltsd le a KUPLIO bővítményt és spórolj!