Kapszulagardrób – öltözködj divatosan és spórolj

ruha-szekreny

Neked is sok idődbe telik, amíg kiválasztod az aznapi outfitet? Talán nem a darabok hiányában van a hiba, hanem éppen ellenkezőleg, a feleslegében. Alakíts ki te is egy kapszula ruhatárat, hogy időt és pénzt takaríts meg.

Próbáld meg átgondolni, mennyi időt is töltesz ruhaválasztással. Kevés időt, vagy több tíz percet? Ezt az időt segít jelentősen lerövidíteni a kapszulagardrób.

Hogyan lehet egyszerűen létrehozni?

A kapszulagardrób nem jelenti azt, hogy nem vásárolhatsz többé ruhát. De olyan darabokat válassz, amiket valóban viselni fogsz, és kombinálhatod másokkal. Pont ilyen időtálló ruhákat vásárolhatsz a Bibloo.hu webáruházban, ahol - 20 % extra kedvezmény jár a női és férfi akciós ruhákra. A kedvezmény 03.21-ig érvényes. Használd az EXTRA20 kuponkódot, amelyet a kosárban kell megadni. 

szvetterek-ruhak-gardrob

 

Mi is az a kapszulagardób?

 

A kapszula gardrób lényege, hogy csak azokat a ruhadarabokat tartsd meg, amelyeket valóban viselsz. Gondosan kell kiválasztani őket, tekintettel arra, hogy könnyen kombinálhatók legyenek egymással.

 

Lehet azt gondolod, hogy kevés ruhából nem lehet öltözködni. Épp ellenkezőleg. Ha a darabokat helyesen választod ki, gyorsan összeállíthatod a kombinációkat minden alkalomra.

 

Hány ruhád is legyen? A kérdésre adott válaszok eltérőek, de körülbelül 20-40 darab az ideális , beleértve a cipőket. Ez nem tartalmazza a fehérneműt, a sport- vagy alkalmi ruházatot vagy a pizsamát. A teljes szám azonban rajtad múlik. A legfontosabb, hogy jól érezd magad a ruhákban, és könnyű legyen a kombináció.

 

Honnan tudhatod, hogy megfelelően van e összeállítva a ruhatárad? Nagyon egyszerűen. Ha az egyedi darabokat is ki tudod használni egész évben.

ujsag-papucs-fuggo

 

A kapszulagardrób kialakulása


A "kapszula gardrób" kifejezést Susie Faux londoni butiktulajdonos alkotta meg az 1970-es években. Ahogy ő maga mondta:

„Az alapötlet egyszerű: egy kapszula gardrób felépítésével kevesebb, jobb minőségű ruhát veszel, amit gyakrabban hordasz. Magabiztosnak és sikeresnek fogod érezni magad, mert a minőség megmutatkozik, és tudod, hogy az összkép működik."

Susie Faux meghatározta a karrierjüket építő nők öltözködési stílusát. Szerinte a nők öltözködésének egyszerűnek kell lennie, ugyanakkor professzionálisnak  is. Több alapdarabot is kialakított: kabát, szoknya, blúz, nadrág, pulóver, kabát, ruha, cipő, harisnya, táska, öv.

Egy könyvet is szentelt a kapszula gardrób témájának: Wardrobe: Develop Your Style & Confidence.

A kapszula gardrób ötlete kezdett terjedni, és 1985-ben az amerikai tervező, Donna Karan követte ezt. Kollekciót hozott létre különféle nadrágokkal, rövid és hosszú szoknyákkal, szabott kabáttal, pulóverekkel, sállal és vaskos arany ékszerekkel.

És hogy is néz ki ma egy kapszula gardrób? Nagyon egyszerű:  Kis számú, könnyen kombinálható ruhadarabot tartalmaz.

no-ruhak-szekreny


A kapszulagardrób 10 előnye

 

A megfelelő ruhák kiválasztása először kicsit nehéz lehet, de összegyűjtöttünk  néhány előnyt, miért érdemes kiválogatni ruhatárad , és hogy milyen előnyökkel jár egy kapszulagardrób:

1

idő megtakarítás

2

spórolás

3

környezetvédelem

4

saját stílus meghatározása

5

a ruhaválasztás megkönnyítése

6

kreativitás növelése, az öltözékek kiválasztásában

7

könnyebb vásárlás

8

több tárhely a gardróbban

9

a ruhák kihasználása

10

inspiráció egyéb dolgokra, pl. a háztartási költségek csökkentése

szvetter-vaza-szaraz-virag

 

Hogyan alakítsunk ki kapszulagardróbot?

 

3 lépés a kapszula ruhatár létrehozásához:

 

Válogasd szét a ruháidat

 

A ruhatárad csökkentésésnek leghatékonyabb módja az, ha felteszel magadnak néhány kérdést.

__check

Gyakran hordom ezeket a ruhákat? – Ezt a ruhadarabot nyugodtan tedd fel a készülő kapszulagardrób tetejére.

__check

Vajon mikor volt utoljára rajtam ez a ruha? – Valószínűleg a jövőben sem fogod viselni, úgyhogy nincs helye a szekrényedben

__check

Különleges alkalmakra fel szoktam venni ezt a ruhát? – Tedd el egy dobozba és ha úgy alakul elő tudod venni ha szükséges.

no-ruhatar-vallfa

 

Határozd meg a stílusod

 

Minden kapszulaszekrény lényege az alap és könnyen kombinálható színű ruhadarabok, mint például a fehér, fekete, barna vagy szürke. Természetesen rajtuk kívül ne feledkezz meg saját stílusodról és színekről sem. Hiszen, ez a te ruhatárad, téged kell, hogy tükrözzön.

no-ruhak-agy

 

Mit is tartalmazzon gardróbunk?

 

Milyen típusú ruhákat hordasz szívesen, vagy amibe jól érzed magad? Állíts össze egy listás, hogy melyek számodra a az alapdarabok. Például:

__check

nadrág - 2 db

__check

farmer - 2 db

__check

szoknya - 2 db

__check

télikabát - 1 db

__check

ballonkabát - 1 db

__check

zakó - 3 db

7

kardigán - 3 db

__check

pulóver - 4 db

__check

pólók és felsők - 4 db

__check

hosszú ujjú pólók - 4 db

__check

sportcipő - 1 db

__check

magas sarkú cipő - 1 db

__check

mokaszín - 1 db

__check

papucs - 1 db

Ne feledkezz meg  a további  kiegészítőkről:  kézitáskákról, ékszerekről vagy bizsuról.

Kapszulagardrób összeállítás

ForrásStyleyouroccasion.com

 

Kapszula gardrób és ökológiai szempont

 

Miért is alakítsunk ki kapszulagardróbot? A másik ok minden bizonnyal a gyors divat és a kapcsolódó ruha- és anyagpazarlás.

Íme néhány divattal kapcsolatos tény:

__check

a textilhulladék éves termelése mintegy 92 millió tonna

__check

a divatipar felelős a globális szennyvíz 20%-áért

 

__check

1 kg pamut előállításához legfeljebb 20 000 liter vizet használnak fel

 

__check

az óceánokban található mikroműanyagok közel 10%-a textilből származik

__check

a fast fashion márkák 2-szer több ruhát gyártanak, mint 2000-ben

ket-no-divat

 

Riasztó a világ ruhagyártása, és még ennél is rosszabbak azok a számok, hogy mennyi ruha kerül hulladéklerakókba, szemétégetőkbe és nem utolsósorban a levegőbe. Csak az Egyesült Államokban 2017-ben a kidobott textíliák 85%-át kidobták vagy elégették. A kapszulagardrób az egyik módja annak, hogy csökkentsd ökológiai lábnyomod, és ugyanakkor több éven át biztosítsa számodra a megfelelő ruhatárat.