Készítettél már kovászt? Sütöttél már kovászos kenyeret? Vagy ez a fajta sütés nem igazán varázsolt el? Lehet cikkünk hatására mégis meggondolod magad.
A kovászolás nem csupán aktuális trend, amit számos háztartás követ. Története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Ez a tradíció ükanyáink konyhájában is jelen volt és generációról generációra öröklődött. Helyét azonban fokozatosan átvette egy sokkal gyorsabb formája a péksütemények beszerzésének, hiszen elérhető lett minden élelmiszerüzletben. A járvány ideje alatt azonban újra népszerű lett.
De miért is tértünk vissza a kovászoláshoz? Az ok egyértelműen a jó minőségű házikészítésű termékek iránti vágyunk. A gazdák is mind tudják, hogy nincs is jobb, mint egyszerűen csak letépni a fáról az érett gyümölcsöt és kimenni a kertbe egy kis friss zöldségért.
Minőségük és ízük összehasonlíthatatlan a bolti társaikéval szemben. Ugyanez vonatkozik a sütésre is. Aki már sütött kovászos kenyeret, az biztosan újra és újra fog majd. Sőt, az otthoni sütéssel hosszútávon takarékoskodhatsz is, hiszen, ha megfelelően gondoskodsz a kovászról, sosem fogy majd el.