Megéri LED égőt vásárolni? Mire figyeljen a vásárlásnál?

áram

Ha háztartásában csökkenteni szeretné az energiafogyasztást, semmiképp sem feledkezzen meg az olyan energiatakarékos fényforrások használatáról, mint a LED égők.

 

Mi a LED technológia?

 

A LED egy rövidítés, amely a Light Emitting Diode szavak kezdőbetűiből tevődik össze, jelentése pedig fényt kibocsátó dióda vagy egyszerűbben, világító dióda. A klasszikus villanyégőkkel összehasonlítva a LED égők technológiája teljesen eltér hagyományos társaikétól, ezért sok speciális tulajdonsággal rendelkeznek. A LED égő félvezető fényforrás, amely nem tartalmaz gázt sem szálat mint a klasszikus villanykörte.

 

 Mik a LED égők legfőbb előnyei?

 

A LED égők legfőbb előnyei:

1. Alacsony energiafogyasztás

A LED égők legfőbb pozitívuma az alacsony energiahasználat, így ők az A energiaosztályba tartoznak,  míg a klasszikus izzók, E – G kategóriások.

2. Tartósság

A LED égő gyártók általában 25 000 órás élettartamot garantálnak. Ahhoz, hogy ez valóban így is legyen, gyakori szellőztetés szükséges, hogy az égő tudjon hűlni.

3. Alacsony karbantartási költség

A hagyományos izzókkal ellentétben a LED égők hosszú élettartamuk miatt nem igényelnek karbantartást, gyakorlatilag egyszeri beruházásnak minősül. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezek az égők jól felhasználhatók nehezen hozzáférhető helyeken is.

4. Különböző színek

A fény színe függ a félvezető anyag kémiai összetételétől, a leggyakoribb azonban a meleg vagy a hideg fehér. Amennyiben tompítani szeretné a fényt, a LED égő ebben az esetben nem változtatja a színét, mint azt a klasszikus izzó tenné.

5. Gyors indítás

A LED égő a felkapcsolás után azonnal teljes fénnyel világít, nem úgy, mint más energiatakarékos égők. Ez a típus azonnal 100%- ot nyújt.

6. Gyakori Ki/BE – kapcsolás

Más izzókkal ellentétben, ebben az esetben az esetleges sok ki-be kapcsolásnak nincs hatása a LED égők élettartamára.

7. Alacsony hőmérséklet

A LED égők számos más fényforrással ellentétben, nem melegszenek fel használat alatt.

8. Ökologikus

A LED égők nem tartalmaznak higanyt, így sokkal ártalmatlanabbak a környezet számára.

 

Milyen hátrányai vannak a LED technológiának?

 

Annak ellenére, hogy a LED technológia nagyon hasznos és sok szempontból rendkívül előnyös, van néhány hátránya. Az egyik, tán legnagyobb, hogy ezek az égők sajnos drágábbak, mint a hagyományosak. Ám ha hozzávesszük, hogy mennyi pénzt megspórol az energián, a választás egyértelműnek tűnik. 

Hátrányt jelenthet a színe is.  A klasszikus égők inkább meleg fehér vagy sárga fényt bocsátanak ki, amely kitűnő relaxációhoz. Ám a LED égők fényének színe inkább hideg fehér, ami inkább munkakörnyezetbe alkalmas. Ha Ön inkább a meleg fényhez szokott, ezt egy kicsit tovább fog tartani megszokni.

 

Mire figyeljen vásárlásnál?

 

✓ Túl hosszú élettartam feltüntetése. Főleg ha kevésbé ismert gyártóról van szó, az 50 000 óra feletti élettartam nem tűnik reális adatnak.

✓ Fényerő. A LED égők fényerejének megítélésénél ne hagyatkozzon a bemenőteljesítményre, mert nem kell, hogy a magas energiafelvétel magas világítóképességet jelentsen. Az ennek megállapításra szolgáló leghasznosabb paraméter, ha a fényerőt (lumenben megadva – lm) elosztjuk a bemenőteljesítménnyel (wattban megadva – W).

✓ A fény színe. A LED égőket különböző színekben gyártják, amelyeket hőmérsékletét Kelvinben (K) tüntetik fel. Minél magasabb az érték, annál hidegebb a fény.

✓ Az égő formája. A LED izzókat különféle alap formában állítják elő. A külöbnség nem csupán esztétikai, de a megvilágított felület miatt is számít. Választhat a klasszikus villanykörte forma, pontfények vagy akár égősorok közül.