Melyik a legjobb lakáshitel?

19.05.2022 Karolina Lakáscélú hitelek Megosztás

A döntés a jelzáloghitel felvétele mellett minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb az életben, hiszen nagyon hosszú ideig befolyással lesz az életminőségünkre. Hogyan találhatod meg azt a bankot, aki a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat nyújtja számodra?

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború az egész világra hatással van. Még az ingatlanpiacra is. Az új lakások iránti kereslet folyamatosan meghaladja a kínálatot. Az ingatlanárak állandó jelleggel emelkednek, és ezzel együtt a jelzáloghitelek kamatai is. Hétről hétre egyre nehezebb hitelhez jutni. Az emberek nagyrészt refinanszíroznak és rögzítik kamatlábakat, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb ráfizetéssel finanszírozzák hiteleiket. Ennyi lehetőség között hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbb jelzáloghitelt?

Nem minden jelzáloghitel egyforma

 

Lakást vagy házat szeretnél vásárolni, esetleg szabad felhasználású jelzáloghitelre lenne szükséged? Íme, néhány lehetőség, amelyek közül választhatsz:

1. Jelzáloghitel ingatlanvásárlás esetén – azaz ház vagy lakás vásárlásához, építéséhez vagy átalakításához, telekvásárláshoz.

2. Refinanszírozási jelzáloghitel – egy másik kevésbé előnyös kölcsön előtörlesztésére szolgál. További információkat ezzel kapcsolatban a Jelzáloghitel-refinanszírozás cikkünkben olvashatsz.

3. Jelzáloghitel fiatalok részére – meghatározott feltételek mellett fiatalok lakhatásának támogatását szolgáló hitel. Bővebben a Fiatalok által igényelhető jelzálogkölcsönök összehasonlítása című cikkben.

4. Szabad felhasználású jelzáloghitel – gyakran amerikai típusú jelzáloghitelnek is nevezik – a jelzálog olyan fajtája, amelyben nem szükséges dokumentumokkal alátámasztani a felvett hitelösszeg felhasználását. Bármire felhasználható, viszont a kérelmezőnek be kell terhelnie a tulajdonában lévő ingatlanját, ez adja a hitel fedezetét.

hitel felvetel

Épp álmaid otthonát készülsz megvásárolni? Mielőtt a bank neked ítéli a lakáscélú hitelt, több információra is szüksége lesz tőled. Tudod, melyek ezek? Megfelelsz a hiteligénylés feltételeinek? Innen megtuhatod. 

A jelzáloghitel fetételei

 

Mielőtt belekezdesz az ügyintézésbe, győződj meg arról, hogy megfelelsz a hitelfolyósítás feltételeinek. A bankot elsősorban a bevételed, az egyéb kötelezettségeid és az ingatlan értéke fogja érdekelni, melyre a jelzálog kerül.

1. A kérelmező bevétele. Megfelelő összegű és rendszeres havi bevétellel kell rendelkezned. Általában 3-6 hónapos munkaviszonyt szükséges igazolnod. Az egyéni vállalkozók esetében a feltételek valamivel szigorúbbak. A bankok megkövetelik, hogy az üzleti tevékenység minimum 6 hónapja tartson, ez húzódhat egészen 2 évig. A feltételek bankonként változóak.

2. Egyéb kötelezettségek. A bank ellenőrzi, hogy lesz e elegendő jövedelmed a hitel törlesztéséhez. A bevételedből levonásra kerülnek a minimális megélhetési költségek, valamint az egyéb kölcsönök törlesztő részletei. Jelenleg a hiteltörlesztések végösszege a bevételek 60%-át érheti el.

3. Az ingatlan értéke. Másik fontos szempont annak az ingatlannak az értéke, melyre a jelzálog kerül. Nem az ingatlan vételárát veszik figyelembe, hanem az ingatlanszakértő által készített értékbecslést.

Ne számíts azonban az ingatlan értékének 100%-át fedező jelzálog megszerzésére. A legelterjedtebb az ingatlan értékének 80%-áig terjedő jelzálog.

A jelzáloghitelek megszerzésének konkrét feltételei idővel változnak, ezért mindig ellenőrizd az aktuális követelményeket a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

Pénzügyi tanácsra van szükséged a hitelekkel és biztosításokkal kapcsolatban? Gondoltál már arra, hogy ne fizess értük teljes összeget? Nézz szét ajánlataink közt. 

Lakáshitelek összehasonlítása

A jelzáloghitel összegéről minden banknál külön tájékozódhatsz. Szerencsére nem kell minden pénzitézetbe személyesen elmenned, már szinte minden bank honlapján található jelzálog-kalkulátor. Kiválaszthatod a hitel összegét, a törlesztés időtartamát, a fixáció idejét, a honlap pedig megmutatja az aktuális kamatot és a havi törlesztőrészlet mennyiségét.

 

Az alább a CIB bank kalkulátorának eredményeit láthatod: 

cib hitelkalkulator

forrás: CIB.hu, 2022.05.18.

Ezek a számológépek kizárólag útmutatóul szolgálnak, a pontos számításhoz számos más feltételt is figyelembe kell venni.

A jelzáloghitel felvételének feltételei bankonkét eltérőek. Ezért fontos, hogy összehasonlítsd a különböző ajánlatokat. Ezek az elemzések megmutatják melyik jelzáloghitel a legelőnyösebb számodra.

Az összehasonlítás során ne csak az aktuális kamatlábat és a törlesztőrészlet mennyiségét vedd figyelembe, hanem a futamidőt, a fixáció időtartamát, a kezelési költség, valamint az idő előtti törlesztés díját is.

csaladocska haz

__check

Kamatláb

A kamat azt fejezi ki, hogy mennyit fizetsz a banknak a hitelfelvételért. A jelzáloghitelek esetében általában az éves kamatláb kerül feltüntetésre.

__check

Havi törlesztőrészlet

Azt fejezi ki, hogy havonta milyen összeget fogsz befizetni a banknak. A havi törlesztőrészletek általában járadékként vannak beállítva, ami azt jelenti, hogy minden hónapban ugyanannyit fizetsz, de a kamatrészesedés fokozatosan csökken, és a visszafizetett tőke aránya nő.

__check

Hitel törlesztésének időszaka

A bankok általában 4-45 éves törlesztési időszakot kínálnak. A törlesztő részlet magassága ettől az időtartamtól függ. Minél hosszabb ez az időszak, annál alacsonyabb a törlesztő részlet összege. Ezzel párhuzamosan azonban emelkedni fog a visszafizetett összeg mennyisége.

__check

Fixáció időtartama

A bankkal megállapodást köthetsz egy bizonyos időszakra a kamatlábat illetően. Ezt nevezzük fixációs időszaknak. Ez alatt az idő alatt az árfolyam nem változik. Jelenleg a bankok általában alacsonyabb kamatot kínálnak rövidebb fixálás mellett.

__check

Jelzálog ügyintézésnek díja

Néhány száz eurós összegről van szó, viszont bizonyos bankok meghatározott feltételek mellett teljesen elengedik, vagy kedvezményt biztosítanak a díjat illetően.

__check

Extra befizetési díjak

Ha szeretnéd gyorsabban törleszteni tartozásodat, rendkívüli törlesztő részletet is befizethetsz. Ez a lehetőség törvényből adódó, viszont egyes bankok ezen felül is engedélyezik az ilyen törlesztést.

Egyes bankok évente egy vagy két rendkívüli törlesztőrészletet engedélyeznek ingyenesen, mely a hitel tőkeegyenlegének százalékától függ. Ez vagy törvényből adódó, vagy egy extra szolgáltatás a bank részéről. Egyes pénzintézetek a jelzáloghitel rendkívüli törlesztésének lehetőségét kínálják abban az esetben is, ha az alkalmazásaikat használod. Ezért az ügyintézés lebonyolítása során ne felejts el tájékozódni ezekről.

Ha további pénzügyekkel kapcsolatos cikkek érdekelnek, akkor bögéssz cikkjeink közt a Pénzügy szekciónkban. 

Lakáshitelek összehasonlítása

 

Ha egy 40 000 000 Ft értékű ingatlanra 20 000 000 Ft hitelösszegre tartunk igényt 20 éves futamidővel, akkor az alább a legkedvezőbb lakáshitel

hitel osszehasonlitas

Forrás: bankmonitor.hu 2022.05.18.