Nyaralni készül? Vigyázzon, így rabolják ki a turistákat

nyár

Megérkezett az igazi nyár, és egyre kevésbé bírjuk elviselni a hőséget az irodában vagy épp a volán mögött. Képzeletben már a vízparton pihenünk, vagy a hűs erdőkben kirándulunk. Hogy ezeket az élményeket ne egy esetleges negatív esemény tegye felejthetetlenné, használja ki néhány hasznos tippünket.

 

Zsebtolvajok

 

A zsebtolvajok itthon és külföldön is vadásznak ránk. Nagyon ritkán dolgoznak egyedül, általában nagyon jól szervezett csoportokban tevékenykednek. Profin kerülik a feltűnést, és terelik a figyelmet, és tudnak a táskájával  vagy pénztárcájával köddé válni. Leggyakrabban olyan helyeket használnak ki, mint a különböző rendezvények, ahol nagyobb embertömeg fordul elő. Legideálisabbak számukra a villamosok, buszok vagy vonatok.

De vannak sokkal találékonyabbak is. Legyen mindig nagyon szemfüles. Ha például a bankautomatából pénzt vesz fel, és egy gyanútlannak tűnő járókelő hirtelen leönti önt egy pohár itallal, vagy épp összepiszkolja egy fagyival, biztos lehet benne, hogy csak figyelemelterelésről van. Miközben az egyik sűrű elnézéskérések közepette a ruháját próbálja helyrehozni, a másik már ki is rabolta Önt. Nagyon figyeljen akkor is, ha egy ismeretlen gyerkőc próbál Önnel beszélgetni. Sajnos a zsebtolvajok akár gyermekeket is felhasználnak a céljuk érdekében.

Hogyan tudunk ellenük védekezni? Ne tartsa az összes készpénzét egyhelyen, de ossza szét több kis részre. A legjobb mégis, ha szem előtt tartja, például nyakba akasztható pénztárcákban, a legjobb pedig ha ruha alatt viseli. Ugyanígy járjon el a bankkártyák esetében is.

 

Taxisofőrök és egzotikus riksahúzók

 

Ha egy idegen helyen vagy országban közlekedik, nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb taxira is szüksége lesz. Ebben az esetben is legyen mindenképpen nagyon elővigyázatos. Még a nyaralás előtt nézzen utána a taxi vagy riksa áraknak. A fuvar feltételeiről és költségeiről még a beszállás és indulás előtt egyezzen meg a sofőrrel. Ne felejtse el megkérdezni, hogy az ár hány főre szól, így elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket. Taxiba ülve ragaszkodjon a taxióra használatához és figyelje milyen gyorsan számlálódnak a kilométerek. És legyen Önnél apró, jól jöhet.

 

Utcai árusok

 

Ha épp egy szimpatikus nagydumás utcai árusba fut bele, semmiképp ne hagyja magát meggyőzni. Nagyon kedvesen fogja megpróbálni Önnel elhitetni, hogy az áru ugyanolyan jó minőségű, mint az eredeti, bármilyen márkaboltban, csak épp sokkal olcsóbb és papír nélkül. Ne hagyja magát becsapni. Sajnos biztos hamisítványt vesz, és még lehet nem is működik. Ha szeretne a nyaralásából valamilyen ajándékkal hazatérni, legyen az arany, ezüst, ékszer, elektronika, semmiképpen se vásárolja az meg utcai árustól.

 

Érvénytelen bankjegyek

 

Ha Ön távoli országbab utazik, még a nyaralás előtt nézzen utána, milyen érméket és bankjegyeket használnak az adott országban. Könnyen megeshet ugyanis, hogy érvénytelen pénzt adnak Önnek vissza, gyakran más országét, és természetesen sokkal kisebb értékben. Legyen ugyanilyen figyelmes kártyás fizetés esetén is, és semmilyen esetben sem adja a pénztáros vagy pincér kezébe. Könnyen lemásolhatják, visszaélhetnek vele, és Ön így búcsút inthet a rajta lévő pénznek.