Sötétítő, redőny vagy roló – mit tegyünk az ablakra?

redőny

Gondolkodik, hogy drapériát, redőnyt vagy rolót tegyen-e az ablakjára? Minden fajta árnyékolástechnikának megvan az előnye és a hátránya is. Hogy mik ezek? Olvassa el blogunkat, és megtudhatja, emellett pedig még top kedvezményeket is szerezhet!

 

A drapéria, redőny vagy roló hangulatosabbá varázsolja a helyiségeket, nem hagy betekintést a magánszférába, és segítségükkel a fény is szabályozható. Ezeket a funkciókat szinte mindegyik képes betölteni. Akkor viszont mi alapján is válasszuk ki a megfelelő árnyékolástechnikát az otthonunkba?

 

Mit kell figyelembe venni a kiválasztásnál?

 

 Magánéleti igények. Mennyire fontos szempont a magánélet az ablakok sötétítésénél? Mérlegelje, hogy maximális magánszférát igényel-e, és hogy ezzel együtt szükséges-e az ablakok teljes fedése. Vagy netán a lehető legnagyobb felületű kilátást szeretné biztosítani, és a magánszféra egyáltalán nem számít? Ezekkel a követelményekkel szorosan összefügg az is, hogy mennyi fény juthat be a helyiségekbe.

 A használat gyakorisága. Az árnyékolástechnika bizonyos fajtái inkább csak dekorációs célokat szolgálnak, míg más típusi napi használatra lettek kifejlesztve.

 Költségvetés. Az árnyékoló típusa és anyaga befolyásolja a költségeket is. Állítson tehát fel egy költségvetést, hogy tudja, mennyit költhet. Ha spórolni szeretne, ne habozzon, és használja ki a lakástextíliákra vonatkozó kedvezményeket. A Raktárkiárusítás kedvezmény kód vagy a 4home kupon mindig jól jön, nemde?

 A beltér megjelenése. Gondoljon arra, hogy az árnyékolástechnika rendkívül meg tudja változtatni a beltér küllemét, és kivételes lenyomatot ad neki. Vegye hát figyelembe otthona légkörét – inkább klasszikus, modern vagy esetleg vintage stílusú?

 

Sötétítők és függönyök

 

Otthonát akár egy hagyományos fehér függöny is meghittebbé varázsolhatja. Ugyanakkor különböző színű és mintázatú anyagok végtelen sorából válogathat. A függönyök általában alacsony áron beszerezhetőek, egyszerűen tisztíthatóak, mosógépben moshatóak. Hátrányuk viszont, hogy megtelepszik rajtuk a por, és ha fedik a radiátort is, akkor nem kis hőveszteséggel járnak. A lakberendezők szerint a függöny inkább a hagyományos stílusú belterek kiegészítője, kevésbé illik a modern lakásokba.

A drapériák is a függönyökhöz hasonló előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkeznek. A tömör, nem átlátszó anyagokból készült sötétítő anyagok a helyiségek maximális sötétítését biztosítják. Tulajdonképpen ez egy gazdaságos dizájn megoldás, és ha idővel meg is bánja választását, az esetleges váltás annyira nem terheli majd meg pénztárjcáját.

 

Redőnyök

 

A klasszikus redőny az egyik legelterjedtebb megoldás. Főleg a sokoldalúsága miatt közkedvelt. Napjainkban a függönyöket inkább a horizontális alumínium redőnyök szorítják ki. Tökéletesen alkalmasak a privát szféra megőrzésére, léteznek különböző színekben és variációkban, és árban is viszonylag elérhetőek. Másrészről viszont az alumínium redőnyök egyáltalán nem védenek a melegtől, épp ellenkezőleg, nyáron inkább árasztják magukból a hőt. Ha szereti a fényt, és egyúttal fontosnak tartja a magánszféra megőrzését, akkor mindezt a vertikális redőny biztosítja önnek.  

 

Rolók

 

A rolókat különböző anyagból, több száz színben és mintázattal gyártják. Némelyik akár mosógépben is mosható. Egyszerű elven működnek, ezért mindennapi használatra kiváló megoldást kínálnak. Bizonyos anyagok viszont nem feltétlenül védenek a napsugárzástól, és a por is megtelepedhet rajtuk.