Teljes útmutató a legjobb laptop kiválasztásához

29.04.2024 Mária Online vásárlás Megosztás

Az asztali számítógépek szerepét lassan a sokkal praktikusabb laptopok veszik át. A legjobb laptopot keresed? Átfogó segítséget nyújtunk a vásárlásához.

Manapság minden háztartásban legalább egy laptop található. Ez teljes mértékben helyettesíti az asztali számítógépet, mindezek mellett pedig sokkal praktikusabb is, mivel bárhová egyszerűen áthelyezhető.

Hogyan igazodj ki az internetes áruházak széles kínálatában és hogyan válaszd ki a legjobb laptopot? Útmutatónk segítségével a lehető legjobb és leggazdaságosabb modell kiválasztása is gyerekjáték lesz.

Válassz laptopot az Alza werbáruház kínálatából, ahol a szűrők segítségével beállíthatod igényeidet.

10 ok, ami a laptop vásárlása mellett szól

 

Annak ellenére, hogy a legjobb laptop beszerzése nem kis befektetést jelent, a vásárlás mégis számos előnnyel bír. Amennyiben szeretnéd újra cserélni az otthon lévő elavult modellt, vagy az első laptop vásárlására készülsz, íme néhány ok, ami a vásárlás mellett szól.

__check

Rugalmas használat bármikor, bárhol.

__check

Különféle célokra történő használat.

__check

Kiváló képminőség.

__check

Egyszerűen hordozható.

__check

Hosszú akkumulátor üzemidő.

__check

Kompaktság.

__check

Nagy teljesítmény.

__check

Alacsony energiafogyasztás.

__check

Hosszútávú befektetés.

__check

A formatervezés és kialakítás széles körű választéka.

Weboldalunkon számos kínálatot találsz, melyet laptop és a szükséges tartozékok vásárlására használhatsz fel. Kiválasztottunk néhányat a legjobb laptop közül.

Hogyan válasszunk laptopot?

 

Ebben a fejezetben azokról a paraméterekről olvashatsz, amelyeket a legjobb laptop vásárlásánál mérlegelni kell. A legfontosabbak közé a teljesítményt, a grafikus kártyát, a memóriát, a kijelzőt, a csatlakoztathatóságot, az operációs rendszert érintő adatok tartoznak, azonban az ár sem elhanyagolható.

 

Ki fogja használni a laptopot

 

A laptop kiválasztása a fent említett összes paraméter alapján elsősorban attól függ, hogy ki lesz a laptop felhasználója. A laptoppal szemben más követelményeket állít fel egy diák, mást vár el egy felnőtt dolgozó egyén és mást az a személy, aki szabadidős internetezésre, vagy játékra keres laptopot.


diákok számára alkalmas laptopnak a könnyebb szállítás érdekben mindenekelőtt könnyebbnek kell lennie. Az akkumulátor hosszabb üzemideje és a tartós szerkezet is fontos szempont. Ezekkel szemben a teljesítmény kevésbé lényeges, mivel nagyrészt jegyzetelésre és projekteken való dolgozásra használják majd.

A munkára szánt laptopnak nagy teljesítményűnek kellene lennie, kellő méretű képátlót, tárhelyet és hosszú akkumulátor üzemidőt kell kínálnia. Nem utolsó sorban az előkelő hatást keltő megjelenés és a laptop méretek is fontosak.

Amennyiben a laptop játékra és szabadidős tevékenységekre lesz használva, a grafikus kártyára és a processzorra fordíts fokozott figyelmet.

Az asztalon egy laptop, egy mobiltelefon és egy füzet található.

Autor: Arina Krasnikova (Pexels)

 

__bulb
Hogyan válasszuk ki a legjobb tabletet? Mutatjuk a legjobb ajánlatokat

Elérhető áron szeretnél tabletet vásárolni általános használatra? Mutatunk 4 olyan terméket, amelyek elnyerhetik a tetszésedet.

Teljesítmény

 

processzort a laptop egyik legfontosabb alkotóelemének tartják. Ez határozza meg a készülék teljesítményét - nem csak az igényesebb munkavégzések esetében, de a több programban történő párhuzamos munkavégzést is befolyásolja. Az Intel és az AMD a régóta kedvelt processzorok közé tartoznak.

A konkrét termék megadott információi között a processzor frekvenciájára vonatkozó információkat is megtalálod? Ez az adat GHz-ben van megadva, és a processzor által 1 másodperc alatt végrehajtott utasítások számát jelzi. Az alap frekvencia 1,6 GHz – 3,3 GHz tartományban mozog, de a nagyobb teljesítményű processzorok frekvenciája a 4 GHz szintet is eléri.

Grafikus kártya

 

A grafikus kártya a laptop képi megjelenítéséért a felelős. A grafikus kártya teljesítménye mindenekelőtt játékok játszásával, de a grafikus programokban való munkával is összefügg.

Csak megemlítjük, hogy a grafikus kártya egyenesen a laptopban található, idővel nincs mód annak korszerűsítésére. Ebből az okból kifolyólag érdemesebb többet áldozni laptop vásárlásra, hogy mindenre maximális mértékben hasznát vehesd.

3 típusú grafikus kártyát ismerünk, mégpedig:

__check

Integrált – közvetlenül a processzorba épített grafikus kártya, amely a memóriával együtt dolgozik. A nagy teljesítmény ellenére is inkább irodai laptophoz alkalmas

__check

Dedikált – egy különálló kártyáról van szó, amely saját memóriával rendelkezik. Megtalálható a játékra alkalmas laptopban, a videók vágásához használt nagy teljesítményű laptopban vagy a grafikus programokban való munkavégzéshez használt laptopban.

__check

Gamer – kifejezetten a játékhoz tervezett különálló grafikus kártya.

Közkedvelt márkájú laptopok hatalmas választéka található meg a Laptopszalon webáruházban. Ne habozz, és válassz laoptot igényeidnek megfelelően!

Tárhely

 

A laptop tárhelye alatt a memóriát és a merevlemezt értjük.

A memóriát GB-ban fejezik ki és az operációs rendszer zavartalan működését szolgálja. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a memória teljesítménye, annál több programot lehet egyidejűleg probléma mentesen elindítani. A feldolgozott adatok ideiglenes tárolására is szolgál. A 4 GB egyfajta alapnak számít, de a laptop kényelmes használatát a 8 GB biztosítja.

A merevlemez a fájlok, a telepített programok, a létrehozott dokumentumok és minden egyéb adat tárolására szolgál. Több fajtája létezik, de a gyors és ütésálló SSD a leginkább ajánlott. Az alacsonyabb kapacitás viszont hátránynak számít.

A férfi a laptopon dolgozik.

Autor: Buro Millennial (Pexels)

Kijelző

 

A kijelzőt illetően legfőképpen annak átmérőjét és felbontását kell szem előtt tartani. A kijelző felülete sem elhanyagolható szempont.

A képátló mérete közvetlenül befolyásolja a laptop méreteket és a súlyt. A képátló mérete szerint a laptopokat két kategóriára oszthatjuk. Az elsőbe a 11-13 hüvelyk képátmérőjű laptopok tartoznak. Kompakt méretűek, könnyűek és a gyakori helyváltoztatásra alkalmasak.

14-17 hüvelyk képátlóval rendelkező laptopok nagyobb használati kényelmet biztosítanak. Az ilyen laptop ideális játékra, munkavégzésre, valamint filmnézésre.

kijelző felbontása pixelben (képpont) van megadva. Általánosságban érvényes, hogy minél nagyobb a pixel szám, annál élesebb a kép. A HD felbontás alapvetőnek számít, ez 1920 x 1080 px felbontást, vagy annál többel is jelent.

Ami magát a kijelzőt illeti, fényes, matt vagy tükröződésmentes felületű laptopok közül lehet választani. Bár a fényes kijelző igazán élénk színeket ad vissza, a napon hasznavehetetlen, mivel semmit sem lehet látni rajta. Beltéri használat esetén viszont a kép kellőképpen látható és élénk.

Amennyiben gyakran dolgozol a szabadban, a matt felületkezelés nagyszerű választásnak bizonyul. A színek élénksége ugyan valamivel kisebb, de ez nem olyan tényező, amely a laptopon végzett munkádat befolyásolná. A harmadik, a tükröződésmentes felület a fényes és matt közötti arany középútnak nevezhető. Hatékonyan minimalizálja a fényvisszaverődést és egyúttal kiváló képminőséget biztosít.
 

__bulb
Mire figyeljünk szónikus fogkefe vásárlásakor, és hol érdemes megvenni?

Mindenki vágyik egy szép és egészséges mosolyra. Te hogyan gondoskodsz erről? Egy szónikus fogkefe segíthet a megfelelő ápolásban. Hogyan válaszd ki és hol tudod megvásárolni?

Csatlakoztathatóság

 

A laptopok más készülékekkel való kommunikációra és adatcserére általában USB, HDMI, LAN WIFI Bluetooth és memória kártya olvasón keresztül képesek.

Munkára alkalmas laptopot szeretnél? Vedd figyelembe, hogy rendelkezik-e például DisplayPort elnevezésű digitális csatlakozóval.

 

Laptop játékra? Nem probléma, tekints meg az Alza webáruház kínálatát, biztosan találsz számodra megfelelő készüléke.

Operációs rendszer

 

A legelterjedtebb operációs rendszer kétségkívül az OS Windows a Microsoft-tól, ezt követi a MaOS az Apple-től, valamint a Linux és Chrome OS operációs rendszerrel is találkozhatsz. A választás csakis a te preferenciáidon múlik.

Mi a különbség közöttük? A Windows operációs rendszer aktuális verziója a Windows 11, melyet 2021-ben adtak ki. Úgy tervezték, hogy a használat még egyszerűbb legyen, produktivitást fokozó funkciókat tartalmaz, az alkotáshoz is erőteljes és a játékosok is elégedettek voltak vele.

A sebesség értékelése esetében az első helyet minden bizonnyal a MacOS foglalná el. Nagyszerű például az irodában dolgozók számára, akiknek nagy teljesítményű készülékre van szükségük. Pontosan ezt tükrözi az Apple-től származó operációs rendszerrel ellátott laptop.

Ami a Linux operációs rendszert illeti, egy ingyenes operációs rendszerről van szó. Azonban még mielőtt ez mellett döntesz, ellenőrizd, hogy kompatibilis-e laptopoddal. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a modernebb típusú laptopoknál a Linux támogatása rendben van.

Végezetül pedig ejtsünk szót a Chrome operációs rendszerről, amely mindenekelőtt az internet alapú alkalmazásokra irányul. Az ilyen operációs rendszerrel ellátott laptopot Chromebook-nak hívják. A maximális felhasználáshoz aktív internet csatlakozásra van szükség, de egyes irodai alkalmazásokat offline módban is használni lehet.

__bulb
A legjobb okosórák nőknek, férfiaknak és gyerekeknek: Melyiket válasszuk?

Az okosóra kiválasztásában sok szempontot kell figyelembe vennünk, köztük az árat is. Melyek a legjobb okosórák, amelyek minden családtag számára megfelelőek?

Ár

 

A laptop végső ára több tényezőtől is függ – milyen célra szeretnéd használni a laptopot, milyen paramétereknek kell megfelelnie, valamint van-e kedvenc márkád.

Például általános használatra alkalmas laptop már akár 60 ezerért is beszerezhető, de egy nagy teljesítményű munka laptop ára 160 ezernél kezdődik.

Nem szeretnél sokat költeni? Állítsd be előre egy költséghatárt és fogalmazd meg pontosan, mit vársz el a laptoptól. Ez segít abban, hogy csak azokra a készülékekre összpontosíts, melyek megfelelnek a feltételeidnek és kiszűrheted azokat a laptopokat, melyeknek nem vennéd hasznát.

Mit szólnál, ha más elektronikai készülékekkel is ellátnád háztartásodat? A következő ajánlatoknak köszönhetően mindet kedvezményes áron vásárolhatod meg.

 

Laptop karbantartás

 

Mivel a számodra megfelelő legjobb laptop megvásárlása nem kis befektetés, nem csak annak kiválasztására, de a karbantartására is oda kell figyelni, hiszen ezzel meghosszabbíthatod annak élettartamát.

Kezdjük a laptop belső tisztításával. A gondoskodás alappillére a rendszeres aktualizálás, a szükségtelen alkalmazások és adatok eltávolítása, melyekre többé már nem lesz szükség. Ezek is terhelik a készüléket és csökkentik annak teljesítményét.

Most pedig itt az ideje a laptop külső karbantartásának. Mit is kellene tartalmaznia? A monitor, a billentyűzet és az egér rendszeres tisztítását, mondjuk kéthetente egyszer. A por eltávolítását a billentyűzetről és az egérről vékony ecsettel végezzük. Ezt megelőzően a billentyűzetet billentyűkkel lefelé fordíthatod, így a nagyobb szennyeződések kipotyognak belőle.  Ezt követően egy rongyra vidd fel a számítógép műanyag alkatrészeire szánt tisztítószert és fejezd be a tisztítást. A monitort a képernyőre szánt speciális tisztítóval töröld át.

Pénzmegtakarítás az online vásárlás során? A KUPLIO bővítménnyel ez gyerekjáték lesz. Töltsd le még ma és élvezd a pénzmegtakarítást.

A laptop jelenleg piacvezető a számítástechnikában, melyet elsősorban univerzális és egyszerű használatának, valamint könnyű szállításának köszönhet. Biztosak vagyunk benne, hogy előnyeit már az első használat után megtapasztalod, és nagyon gyorsan megkedveled.