Tippek mosogatógép választáshoz és vásárláshoz

18.04.2024 Mária Otthon és ház Megosztás

A kézi mosogatás nem tartozik a kedvenc tevékenységeid közé? Ebben az esetben megoldást kínálunk a problémádra és tanáccsal szolgálunk mosogatógép választáshoz.

Annak ellenére, hogy manapság a mosogatógép számos háztartás részeként van jelen, számos háztartásban még mindig a kézi mosogatást részesítik előnyben. Ugyanakkor a mosogatógép használatának a kézi mosogatással szemben számos előnye van. A következő sorokban megtudhatod melyek azok, valamint melyek azok a kulcsfontosságú paraméterek, melyekre a vásárlás során érdemes figyelni.

mosogatógépet keresel elérhető áron? Minőségi modelleket például az Alza webáruház kínálatában is találsz.

__bulb
Hol tudod megvásárolni a legjobb sütőt?

Egy konyha elképzelhetetlen egy jó sütő nélkül. Melyik sütő lesz számodra a legmegfelelőbb? A cikkünkben található információk segítenek a választásban.

Miért érdemes mosogatógépet vásárolni?

 

Nem tudod eldönteni, hogy megéri-e mosogatógépet vásárolnod vagy sem? Vegyük át, milyen előnyökre teszel szert mosogatógép használatával.

A legnagyobb előnyt természetesen az idő megtakarítása jelenti. Nem kell a mosogató felett a koszos tányérok mosogatásával értékes perceket eltöltened. Ehelyett elegendő megtöltened a mosogatógépet, elindítani azt, te pedig más tevékenységgel foglalkozhatsz, vagy akár munkába is elmehetsz.

A legnagyobb dilemmára, miszerint a kézi mosogatásra, vagy a mosogatógép használatára használsz el több vizet, több forrás is egyértelmű választ ad –mosogatógép használatával egyértelműen kevesebb vizet fogyasztasz el. Az elfogyasztott víz pontos mennyisége a mosogatógép kapacitásától és a választott programtól is függ.

A további előnyök közé az energiatakarékosság tartozik. A kézi mosogatás során a víz felmelegítésére több kWh –ra van szükség, mint ami a mosogatógépnél egy ciklushoz szükséges.

Természetesen még nincs vége az előnyöknek, ezúttal a higiénia szempontokat nézzük meg.  A mosogatószivacs rendszeres cseréje mellett is azon számos baktérium telepedhet meg, amely az edénnyel érintkezve arra átkerülhet. A mosogatótálca esetében ugyanez a helyzet. Ezzel ellentétben a mosogatógép a forró víz segítségével hatékonyan elpusztítja a baktériumokat.

Ha már a baktériumok elpusztítását említjük, beszéljünk a szennyeződések edényekről való eltávolításáról is. Ez mosogatógép használatával nem csak hatékonyabb, hanem gyorsabb is.

__bulb
Hogyan készítsünk egészséges, sütés nélküli desszertet hosszabb napokra: Próbáld ki őket velünk

Szereted az édességeket? Ahelyett, hogy boltban vásárolnád őket, próbálj ki néhány egyszerű és ízletes sütés nélküli desszertet cikkünkből. Már kezdődhet is az egészséges nassolás.

Tippek jó mosogatógép kiválasztására

 

Mosogatógép vásárlása nem pénztárcabarát dolog, ezért számos kulcsfontosságú paramétert figyelembe kell venni, hogy az igényeidnek és preferenciáidnak megfeleljen.

9 kulcsfontosságú paraméter

__check

elhelyezés

__check

kapacitás és méretek

__check

a mosogatógép belső elrendezése

__check

víz- és energiafogyasztás

__check

zajszint

__check

programok és funkciók

__check

a mosási ciklus hossza

__check

biztonsági elemek

__check

márka és ár

A mosogatógép elhelyezése

 

Legelőször is el kell döntened, hogy elhelyezés szempontjából milyen mosogatógép modell a megfelelő számodra. Beépített vagy szabadonálló modellek közül választhatsz.

A beépített mosogatógép legfőbb előnye a helytakarékosság, valamint ránézésre beleolvad a konyhabútorba. Másrészt viszont a beépített készülékek általában kisebb kapacitással rendelkeznek. Összehasonlítás szempontjából a szabadonálló mosogatógép nagyobb és keresettebb, mindez annak ellenére, hogy helyet kell neki keresni a konyhában.

Léteznek úgynevezett asztali mosogatógépek is, amelyek például nyaralókban lehetnek hasznosak.

Kapacitás és méretek

 

A mosogatógép kapacitása közvetlen összefüggésben van azzal, hogy egy ciklus alatt mennyi mennyiségű edényt képes elmosni. A mosogatógépek kapacitását a terítékek száma adja meg. Egy teríték egy mély és egy lapos tányért, egy kistányért, egy bögrét, egy csészét és egy-egy evőeszközt jelent.

Figyelem, az edények nem tartoznak a terítékbe. A mosogatógépbe történő elhelyezésük során számolnod kell azzal, hogy az adott terítékek száma már nem fér be.

A mosogatógépek méret szerinti felosztása:

__check

keskeny – 45 cm-ig. Kapacitásuk 8 – 10 teríték. Az ilyen típusú mosogatógép 2 tagú háztartásba alkalmas.

__check

széles – kb. 60 cm-es. Kapacitása 12 – 15 teríték. 4 és annál több tagú háztartás számára ajánlott.

Modernebb edényekre cserélnéd a régebbi edényeidet? Tekintsd meg a Tescoma webáruház extra széles kínálatát.

A mosogatógép belső elrendezése

 

Lehet, hogy ez számodra feleslegesnek tűnik, de mérlegeld az edénytartó kosarak belső elrendezését is. Több mint praktikus, ha ezek helyzete változtatható, manuálisan áthelyezhető vagy teljesen eltávolítható. A lehajtható tüskék is nagy szolgálatot tesznek, mivel ezek lehajtásával nagyobb edények is könnyedén behelyezhetőek a mosogatógépbe.

Az is nagy előnynek számít, ha a mosogatógép evőeszköztartó kosárral is rendelkezik, amely a kisebb konyhai segédeszközökre is felhasználható.

Mosogatógép nyitott ajtóval.

Autor: Castorly Stock (Pexels)

Víz- és energiafogyasztás

 

A leginkább energiatakarékos mosogatógép vásárlásakor vedd figyelembe az energiacímkét. Ezen információkat találsz a kapacitást, zajszintet valamint a víz-és energiafogyasztást illetően.

Az új jogszabály szerint az energiahatékonyságot A-tól G-ig terjedő betűk jelzik, míg az A osztály a legenergiatakarékosabb. Az energiafogyasztás kWh-ban van megadva 100 ciklusonként, és a leggazdaságosabb modellek 6-10 liter vizet fogyasztanak.

Már a fentiekben is említettük, hogy a vízhasználat a mosogatógép esetében sokkal alacsonyabb, mint a kézi mosogatás esetében. Például, ha 12 terítéket kézzel mosogatnál el, kb. 40 l vizet fogyasztanál el. Ugyanennyi mennyiségű edény tisztításához a mosogatógép kb. 11 l vizet fogyaszt el. Természetesen a választott programtól függően a vízfogyasztás néhány literrel több is lehet, de akkor sem előzi meg a kézi mosogatásnál elfogyasztott vízmennyiséget.

Az energiacímkén a zajszint értékét is megtalálod. Ezt legfőképpen akkor jó szem előtt tartani, ha a mosogatógép kisebb helységben van elhelyezve. A legtöbb készülék 50 – 60 dB zajszinttel rendelkezik. Amennyiben halkabb modellt szeretnél, válassz azok közül, melyeknek a zajszintje körülbelül 40 dB.

Programok és funkciók

 

Amennyiben az igényesebb felhasználók közé tartozol, a készülék speciális programjait is vedd figyelembe. Ezzel ellentétben, ha alkalmi felhasználó leszel, az alap programok elegendők lesznek számodra. A mosogatógépek többsége általában 5-7 programmal rendelkezik.

Mit szólnál hozzá, ha a mosogatógép vásárlásakor más intelligens konyhai készülékkel is bővítenéd a konyhádat? Az Andreashop webáruházból történő vásárlással a felszerelésed teljes lesz.

Milyen programokkal rendelkezhet egy jó mosogatógép?

__check

ECO program – takarékos programról van szó, amely során a vízhőmérséklet 50 °C-os, az enyhén szennyezett edények mosogatására alkalmas.

__check

Automatikus program – ennél a programnál a mosogatógép maga értékeli ki az edények szennyeződési szintjét és a mosási időt és hőfokot ennek megfelelően állítja be.

__check

Üvegprogram – speciális program a poharak vagy más üveg edények alapos tisztításához.

__check

Intenzív program – erősen szennyezett edények tisztítására szolgál, ahol a mosogatás kb. 70 °C-on történik.

__check

Fél töltöttség – ha nincs elég edény az egész mosogató megtöltéséhez, kapcsold be ezt a programot. Víz és energiatakarékos módon mossa el a kisebb mennyiségű edényt.

__check

Aktív szárítás – ezzel a programmal nem minden mosogatógépnél találkozol. Gondold át, hogy szükséges-e számodra, hogy a mosogatógép meg is szárítsa az edényeket, vagy elegendő, ha elmossa azokat.

Mi a helyzet a funkciókkal? A következők lehetnek hasznosak

__check

Késleltetett indítás – különösen az újabb modellekre jellemző. Egyszerűen beállíthatod, hogy mikor lásson hozzá a mosogatógép a mosogatáshoz.

__check

Automatikus mosószer adagolás – a mosogatógép a bele szórt mosogatószerből maga adagolja a szükséges mosogatószer mennyiségét.

__check

Multizone – ez a program lehetővé teszi a több zónában történő mosogatást, így lehetőség nyílik csak az alsó vagy csak a felső kosárban lévő edények mosására.

__check

Hangjelzés – a mosási ciklus befejezésére figyelmeztet.

__check

Aquastop rendszer – megakadályozza a nem kívánt vízszivárgást.

Más elektronikai termékre is szükséged van? Jelenleg például ezen termékek közül válogathatsz:

A mosási ciklus hossza

 

A mosási ciklus átlagos hossza 2 és 3 óra tartományban mozog, de az Eco programok esetében a mosogatás akár 4 órát is igénybe vehet.

Biztonsági elemek

 

Az olyan háztartásokban, ahol kisgyermekek is élnek, a biztonsági elemek rendkívül nagy szerepet töltenek be. A mosogatógépeket általában gyerekzárral látják el, ám akadnak olyanok is, melyek ajtózárral is rendelkeznek.

Ár

 

Elektronikai készülékek vásárlása során a konkrét márkákat illető személyes preferenciák is gyakran fő szerepet töltenek be, ez természetesen mosogatógép választás során sincs másképp. A végső árat természetesen nem csak maga a márka befolyásolja, de a fent említett paraméterek összessége is.

Mosogatógépet már 100 ezer alatt is vásárolhatsz, de ezek a modellek csak az alap funkciókkal rendelkeznek. A középkategóriában, vagyis 100-250 ezer forint közti tartományban már jó minőségű mosogatógép modellekkel találkozhatsz, melyek több funkcióval és programmal, jobb energiatakarékossággal és kedvezőbb kapacitással rendelkeznek. Ezek a modellek legkeresettebbek közé tartoznak.

A harmadik árkategóriában, vagyis a 300 ezer forint és afeletti árkategóriában találhatóak a nagyszerű technológiával ellátott csúcskategóriás mosogatógépek. Ezeket magas szintű megtakarítás és számos funkció jellemzi.

A nő kinyitja a mosogatógépet.

Autor:  cottonbro studio (Pexels)

A mosogatógép ápolása és karbantartása

 

Az, ahogy erről a készülékről gondoskodni fogsz, egyenesen összefügg az évek számával, amíg azt károsodás nélkül tudod használni. Az alapvető karbantartásnak magába kellene foglalnia:

__check

Az üres mosogatógép mosogatószer nélküli működtetése havonta legalább egyszer.

__check

A mosogatógép belsejében található olyan sziták és szűrők rendszeres tisztítása, amelyekre a szennyeződés lerakódik.

__check

A mosogatógép tartozékok használata, különösen a speciális fényező és a megfelelő keménységű víz eléréséhez a só használata.

__bulb
Hogyan választjunk minőségi ülőgarnitúrát kedvező áron?

A nappali az otthonunk olyan színtere, ahol a család összegyűlik és közösen tölti az időt. Ez a lakás szíve, ahol minden családtagnak kellemesnek és kényelmesnek kellene éreznie magát. Egy minőségi kanapé jelentős mértékben hozzájárulhat ehhez a kívánt kényelemhez.

Vajon téged meg tudtak győzni a mosogatógép előnyei arról, hogy annak vásárlása a legjobb választás számodra? A mosogatógép választás során vedd figyelembe az említett paramétereket és biztosan a legjobb modell mellett teszed le majd a voksodat. Ami pedig a legjobb, hogy a halom edény hosszan tartó kézi mosogatása már a múlté lesz.