Túrabakancs – hogyan lehet megtalálni a legjobb modellt?

túrabakancs

A túrabakancs az egyik legnépszerűbb lábbeli típus a turisták és a hegyi utak szerelmesei körében. De honnan ismerhetjük fel a jó női és férfi túracipőket? Ebből a cikkből megtudhatod, tarts velünk!

Milyen túrabakancsot válasszunk?

 

Kicsit komolyabb terep kiválasztásakor érdemes az igényeinknek megfelelő, magasabb kvalitású lábbelit választani. Számos paraméter együtt határozza meg, hogy az adott lábbeli alkalmas-e a hegyi sétákra, vagy csak név szerint trekking cipő. Az alábbiakban egy olyan rövid útmutatót ismertetünk, amely értékes tippeket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen legyen egy igazán jó férfi és női túrabakancs, és mire érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

A lábbeli kiválasztásakor az első dilemma a magassága. A férfi és női trekking cipők magas és alacsony változatban is kaphatók. A túrabakancs magas kivitelben határozottan népszerűbb. Hogy miért?

túrabakancs

Először is, a magas felsőrész jobban biztosítja a bokaízület stabilitását. Így hatékonyabban óvja a bokát egy ficam ellen. Másodszor, a magasszárú túrabakancs jobban véd az ellen is, hogy kövek vagy apró gallyak kerüljenek a cipő belsejébe. Harmadszor a magas felsőrész arra is garancia, hogy a lábbelit hóban, esőben és sárban is használhatod.

Természetesen az alacsonyabb túracipőnek is megvannak a maga előnyei, mint például: könnyedség, nagyobb szabadság vagy a láb hatékonyabb szellőzése. Az alacsony túracipőre gyakran voksolnak a nyári hegyi ösvényekhez. A legtöbben azonban az évszakos csúcsmodellek alternatíváira fogadnak, amelyek vastag zoknival együtt gyakran téli túrabakancsként is kiválóan működnek.

túrabakancs-ecipo-3

Mire kell figyelni még?

 

A túrabakancsoknak tartósnak kell lenniük. Érdemes odafigyelni arra, hogy a felhasznált anyagok működni fognak-e a kiválasztott nyomvonalon. A könnyű háló előnyt jelent, ha túra- vagy futócipőt választunk, de semmiképpen sem jó megoldás egy hegyi cipő esetében. A hegyi túrabakancsokban leggyakrabban természetes bőrt, a könnyebb modelleknél pedig nagyon erős textilanyagból készült paneleket használnak. Könnyebb terepen való kiránduláshoz elegendő egy könnyebb túracipő.

Amikor viszont igazi hegyi terepre merészkedünk, és már valóban igényes pályákról beszélhetünk, teljes egészében vastag bőrből készült vagy kiegészítő védelemmel ellátott túrabakancsra lesz szükség. A legnépszerűbbek az orr és a cipő teljes kerülete körüli gumierősítések. Ezzel a megoldással a cipő sokkal tovább tart, annak ellenére, hogy gyakran érintkezik kövekkel, gyökerekkel vagy sziklák éles széleivel.

túrabakancs-ecipo

Túrabakancs membránnal vagy anélkül?

 

A membrán egy vékony réteg, amelyet a cipő felsőrészében helyeznek el a külső anyag és a bélés között. Ezért a membrános és membrán nélküli túrabakancsok megjelenésükben nem is különböznek egymástól, kivéve egy esetleges membrán logó szintjén.

A membrán fő feladata, hogy megvédje a cipőt a nedvességtől. Idővel még a jól impregnált bőr túracipők is átengednek egy kis vizet. Ha vízálló membránnal felszerelt lábbelink van, akkor a víz garantáltan nem kerül be a lábunkhoz. A membránok lehetővé tették a könnyebb textilanyagok használatát is a vízálló modellek esetében. Ennek köszönhetően a membrán a nyári turisztikai időszakra felkészített, könnyű felsőrészű cipőkben is használható.

túrabakancs-ecipo-2

A vezető gyártók túracipői leggyakrabban GORE-TEX® membránt használnak, ami nagyon magas vízállósági és légáteresztő paramétereket garantál. Ezenkívül nagy tartósság is jellemzi.

Tehát melyiket válasszam – membrános vagy anélküli trekking cipőt?  Ha olyan sokoldalú lábbelit keresel, amely az év nagy részében működik, a membrán cipő lesz a legjobb választás. A membrán nélküli cipő remek ötlet nyári kirándulásokhoz, jó időben.