Zero waste – élet pazarlás és hulladék nélkül

madár

A környezetvédelem nem csak az aktivistákat kell, hogy foglalkoztassa, hanem mindannyiuk közös ügye és érdeke. És Ön hogy áll vele? Szelektíven gyűjti a hulladékot vagy saját táskával jár bevásárolni? Ossza meg velünk! Akik pedig még csak most ismerkednek a Zero waste-tel, olvassanak tovább, mert hoztunk néhány érdekes tippet.

Számos módja van, hogy óvahtjuk meg Földünket, ám fontos, hogy ismerjük magunkat, a saját mindennapi (rossz)szokásainkat. Lássuk kicsit részletesebben, min változtathatunk.

 

Szelektív hulladékgyűjtés

 

Önnek sem közömbös Földünk sorsa? Akkor tegyen érte! Kezdheti akár mindjárt az otthonában is, hiszen nincs is egyszerűbb, mint szelektíven gyűjteni a hulladékot. A hulladék szelektálása nem újkeletű dolog, és semmilyen anyagi befektetést nem igényel. Elég, ha a papírt egy régi papírtáskába kezdi gyűjteni, a műanyagot egy műanyag szatyorba és az üveget pedig akár újra fel is használhatja.

 

Intsen búcsút a műanyagnak

 

Minimalizálja a szemetet és felejtse el a műanyagot. A műanyag palackokat helyettesítse üveggel. Régebben nem volt semmi különleges azon, ha az emberek saját edénybe vásároltak. Ez ma sincs másképp. Nálunk a csomagolás mentes boltok még elég ritkák, de mindenképp érdemes bennük szétnézni.

 

Spóroljon a vízzel

 

Ugyanez érvényes a vízre is, tanuljon meg spórolni. Elég, ha például hajmosásnál elzárja a csapot, vagy mosogatáskor mikor mosószerrel mossa az edényeket, aztán utána már csak öblítésnél kell újra megengedni. Tudta, hogy mosásnál is spórolhat a vízzel? Bizony ám… Elég, ha mosógépét alacsonyabb hőmérsékletre és rövidebb ciklusra állítja, így nem csak időt, de energiát és vizet is spórol.

 

Energia

 

Spórolhatunk az árammal is, mégpedig a világítás által. Elfelejti lekapcsolni maga után a villanyt? Változtasson, és figyeljen kicsit jobban oda. Egy másik hasznos megoldás, ha lecseréli a klasszikus izzókat egy környezetbarátabb fajtára.

A fent említett módokon kívül meg az alábbi formákban is óvhatja környezetét:

 

*Elviteles kávé és üvegpalack

Minden nap kávézóban vásárolja a kávét? És mindig új pohárban kapja? Felejtse el. Vásároljon egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Keep Cupot, vagy szerezzen be egy termoszt és főzzön bele kávét már otthon, vagy kérje a kávézóban abba kedvenc kávéját. Ugyanez vonatkozik a vizespalackra is. Cserélje le a műanyag flakont üvegre és használja azt, akár évekig.

 

*Vásároljon saját táskával

Ön is megáll munka után a boltban pár élelmiszerért? És milyen táskát használ? Vesz egy műanyag szatyrot a boltban, vagy sajátot visz magával? A műanyag táskák sajnos hatalmas problémát jelentenek környezetünk számára világszerte. Rengeteg áruház harcol ellenük, például úgy, hogy kifizetteti a vásárlóval, vagy úgy, hogy lecserélték őket papírtáskákra. Manapság pedig már újra nagyon menő a szövettáska is. Vegyen egy ilyet magának, és így legalább lesz mindig Önnél egy tasi.

 

*Saját szívószál

Szereti a koktélokat, és nem tudja elképzeli szívószál nélkül? Akkor vásároljon valamilyen bio szívószálat. Manapság már sok helyen kaphatók, így nem is olyan nehéz helyettesíteni azokat az egyhasználatosakat. Választhat például üveg, bambusz és akár fém szívókák közül is.

 

*Sminklemosó vatta

Az arclemosásához egyhasználatos vatta korongokat használ? Mennyi használ el egy nap? Hmm, nem lenne jobb esetleg helyettesíteni valamivel, amit sok évig is használhat? Több éve forgalmaznak mosható arclemosó párnákat, amelyet aztán bátran újra és újra felhasználhat. Nem csak a bőrének tesz vele jót, de a környezetének is.