Tudta, hogy azok az emberek, akik énekelnek…

ének

Több tanulmány megerősítette és bizonyította, hogy a zene és éneklés boldogságot hoz az emberek életébe. Többet szeretne tudni? Olvassa el a Kuplio.hu blogját!

 

Az éneket ismerték az emberek tán a kezdetektől fogva. Az emberek énekeltek munka közben, otthon a hosszú estek lerövidítésére vagy a gyermekeknek altatódalokat. Tudta azonban, hogy bármilyen formájú éneklés közvetlen gyógyító hatással bír, és boldogság érzetet okoz?

 

Hasznos hormonok

 

A laikusok többsége a hormonaktivitás főként a női szervezetnek tulajdonítja. Viszont a férfiakat is érinti. Ugyanez a helyzet az énekléssel is. Az éneklés csökkenti az izomfeszültséget, és csökkenti a kortizol stressz hormon szintjét. Emellett endorfinokat, azaz a jól ismert boldogság hormonokat is felszabadítja. Ennek köszönhetően az éneklés természetes antidepresszánsként hat.

A legjobb dolog az, hogy nem kell nagyszerű énekesnek lennie tökéletes hanggal. A kutatások bebizonyították, hogy az elégedettség érzése eltölt minket, és az éneklésnek van terápiás hatása akkor is, ha nem vagyunk aranytorkúak.

 

Mit mond erre a tudomány?

 

Számos tanulmány szerint az ének jelentősen javítja az életminőséget. Ennek oka az oxitocin fokozott szintje, amelynek termelése nő az éneklés közben. Oldja a szorongást, a stresszt és a depressziót. Ezt egy 1998-as tanulmány is bizonyítja, amelyet egy ápoló otthonban végeztek el, ahol egy hónap alatt több ember vett részt énekes programban.

Egy másik, Ausztráliában 2008-ban végzett kutatás bebizonyította, hogy az együttesekben és kórusokban éneklő énekesek elégedettebbek voltak az életükkel, mint mások. A csoportos éneklés sok emberre meditációként hat. Eltereli figyelmüket a szomorúságukról és a magányosságukról. Hasonló következtetésekre jutott Graham Welch professzor is a londoni egyetemről, aki immár 30 éve tanulmányozza az éneklés hatásait az emberi egészségre.

Számos tanulmány azt is bizonyította, hogy az éneklés megoldhatja az alvási problémákat is. Ez nagyban attól függ, hogy a megfelelő légzési technikákat alkalmazza-e éneklés közben. Ezeket aztán átülteti a személyes életébe is, és nemcsak az alvás minőségének javításában, hanem a gyenge immunrendszer és más fizikai vagy pszichológiai problémák leküzdésében is segíthet. A megfelelő légzéssel javul az agy és más szervek megfelelő oxigénellátása, aminek köszönhetően megelőzhetők az agyvérzés, szív- és érrendszeri, légzőszervi és egyéb problémák.

A göteborgi egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy amikor a beteg emberek együtt énekelnek, a szívverésük szinkronban van. Bizonyított, hogy az éneklés drámai hatást gyakorol a szívritmus variabilitására, ami a szívbetegségek kockázatának csökkenésével jár. Elmondható tehát, hogy az éneklés megnyugtató hatása olyan jó az egészségünknek, mint a jóga.

 

Következtetés?

 

Énekeljen bármikor és bárhol – kórusban vagy magának otthon, főzés, zuhanyzás, munka, utazás vagy akár autóvezetés közben… Bármilyen éneklés eltereli a rossz gondolatait, javítja a hangulatot, és segít elkerülni a szívrohamot. :)

Ne habozzon énekét hangszeren kísérni. Használja ki a kedvezmény kuponokat hangszerekre – például első gitárja vagy zongorája megvásárlására, és kezdjen el énekelni, zenélni még ma!