Főzz szezonálisan és spórolj: A legfinomabb hokkaido leves

25.10.2023 Angelika Megosztás

Te is szereted a sütőtököt? Akkor a legjobb hokkaido leves nem hiányozhat az asztalodról, legfőképp őssszel. A receptet megtalálod cikkünkben.

tok-leves

 

A tök egyáltalán nem idegen a modern konyhában. A levesek mellett számos más finomságot is készíthetsz belőle, például fantasztikus sütiket vagy Pumpkin Spice Latte-t. Jól passzol sült ételekhez, sőt, édességek részeként is remekül megállja a helyét. Ezenkívül ideális hozzávalója lehet a gyermekek egészséges étrendjének.

Megkívántad a sütőtökkrémlevest Készítsük el együtt ezt a ízletes, ugyanakkor költséghatékony recept.

Szükséged van néhány új konyhai eszközre? Mindent, amire szükséged van, megtalálsz a Tescoma webáruházban a "Főzés" kategóriában. Kattints és vásárolj hasznos termékeket most kiváló áron.

sok-tok

Autor: Terren Hurst (Pexels)

 

Vásárolj élelmiszert még olcsóbban, mint valaha. Kihasználhatod weboldalunkon elérhető kuponokat, és ezáltal sokat spórolhatsz.

 

Hokkaido tök


A Hokkaido tök eredete Japánig nyúlik vissza, ahol a Hokkaido nevű szigeten termesztették először, a 19. században. Később a világ számos részére elterjedt a termesztése.

Miért is olyan finom a  Hokkaido tök? Ez a tök gazdag A, B1, B2, B6, C, E-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, vasban és foszforban. Kevés benne a cukor és nincs savas hatása, így könnyen emészthető, még érzékeny gyomrú emberek számára is.

A fő szezonja szeptembertől a télig tart, míg korai fajtái augusztusban is elérhetők. Ha a tök szára zöld és sárga, még ne szedjük le, mert akkor még tápanyagokat vesz fel. A tök akkor szüretelhető, amikor a szára már barna, száraz és hervadni kezd. Jellegzetes narancsszínéről ismerhető fel.
 

raklap-tok

Autor: Terren Hurst (Unsplash)

Hogyan tárold megfelelően a Hokkaido tököt? Biztosítsd, hogy hűvös, száraz helyen legyen (pince vagy kamra). Ilyen környezetben akár 2 hónapig is megőrizheti az ízét és minőségét.

Minden konyhai berendezést, bútortól kezdve a háztartási gépekig és tárolóedényekig, kedvező áron beszerezhetsz a Home and Cook webáruházban. Használd ki az éppen aktuális kedvezményeket, és vásárolj a eredeti ár töredékéért. A tököt szárazon is tárolhatod. A legkényelmesebb és leggyakoribb módszer erre egy élelmiszer szárítógép.

Vágd a tököt vékony szeletekre vagy kockákra, majd helyezd őket egymás mellé egy rétegben. Kb. 55 °C hőmérsékleten szárítsd őket körülbelül 2 órán keresztül. Ezután fordítsd meg a szeleteket, és cseréld ki az egyes szárítólapokat - az alsót lefelé, a felsőt felfelé. Növeld a hőmérsékletet 70 °C-ra, majd újra szárítsd 2 órán keresztül. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg a tök teljesen kiszárad (összesen 8-12 óra száráshoz, a tök típusától és a szárítógép teljesítményétől függően)

__bulb
Gomba szárítása gyorsan és olcsón: Mutatjuk, hogyan

A friss gombák minden bizonnyal a legfinomabbak. Szeretnéd őket télen is fogyasztani? Olvasd el, hogyan lehet a gombákat gyorsan és megfelelően szárítani.

A hokkaidói sütőtököt még egyszerűbb elkészíteni, mint a többi sütőtökfajtát. Ez azért van, mert szó szerint egészben fogyasztható, még a héja is ehető. Íze enyhén diós, ami egyesek számára a gesztenyét idézheti, húsa pedig rendkívül lédús.

A konyhában való sokrétű felhasználása mellett az őszi lakásdíszítéshez is remekül használható.

no-tokot-vag

Autor:  Monstera Production (Pexels)

 

Egyszerű Hokkaido tökkrémleves

 

A hokkaido krémleves előnye, hogy nem igényel sok hozzávalót, mégis telít és ízletes. Ráadásul a legfontosabb összetevőt, a hokkaido tököt, valószínűleg otthon is megtalálod a kertedben.

 

Hozzávalók:

__check

1 kg hokkaido tök

 

__check

1 fej hagyma

 

__check

 2 db sárgarépa

__check

2 gerezd fokhagyma

__check

2 bögre csirke- vagy zöldség alaplé

__check

3 evőkanál olívaolaj

__check

só, bors

__check

tejszín a tálaláshoz

Elkészítés

1

Mosd meg a tököt, távolítsd el a magokat, majd kockázd fel. Ne felejtsd el, hogy a tök héja is ehető, és megfőzheted a tökkel együtt.

2

Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a felkockázott hagymát és fokhagymát.

3

Add hozzá a felkockázott sárgarépát és a tököt, majd párold néhány percig. Öntsd hozzá az alaplevet, és főzd, amíg az összes hozzávaló megpuhul.

4

Turmixold össze a levest, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Úgy érzed, hogy a leves túl sűrű? A főzés befejezése előtt adj hozzá egy kis főzőtejszínt. Tálaláskor díszítsd tejföllel és tökmaggal, amiket száraz serpenyőben megpirítottál.

A tökmagokból ízletes ropogtatnivalót is készíthetsz. Mossd meg és szárítsd meg a magokat, majd terítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsold meg olívaolajjal és szórd meg sóval. Kb. 100°C-on süsd őket körülbelül 2 órán keresztül. Tárold őket egy zárt edényben, száraz és sötét helyen.

Könnyítsd meg az ételek elkészítését a legjobb konyhai felszerelésekkel. Olcsóbban juthatsz  hozzájuk a lent található kuponoknak köszönhetően.

 

Nem használtad fel az egész tököt főzéshez? A maradékot csomagold be lfóliába és tárold a hűtőben vagy a mélyhűtőben (attól függően, mikor fogod legközelebb felhasználni).

hokkaido-tokleves

 

Az otthoni és szezonális termények használata a legjobb dolog, amit tehetsz. Nemcsak pénzt takarítasz meg, mivel nem kell megvenned őket, hanem egészségesebb és jobb minőségű ételeket is eszel. Ősszel kezdd a Hokkaido tökkrémleves elkészítésével.. Biztosak vagyunk benne, hogy ízleni fog mindenkinek, nagyoknak és kicsiknek egyaránt.