Hokkaido tök
A Hokkaido tök eredete Japánig nyúlik vissza, ahol a Hokkaido nevű szigeten termesztették először, a 19. században. Később a világ számos részére elterjedt a termesztése.
Miért is olyan finom a Hokkaido tök? Ez a tök gazdag A, B1, B2, B6, C, E-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, vasban és foszforban. Kevés benne a cukor és nincs savas hatása, így könnyen emészthető, még érzékeny gyomrú emberek számára is.
A fő szezonja szeptembertől a télig tart, míg korai fajtái augusztusban is elérhetők. Ha a tök szára zöld és sárga, még ne szedjük le, mert akkor még tápanyagokat vesz fel. A tök akkor szüretelhető, amikor a szára már barna, száraz és hervadni kezd. Jellegzetes narancsszínéről ismerhető fel.
Autor: Terren Hurst (Unsplash)
Hogyan tárold megfelelően a Hokkaido tököt? Biztosítsd, hogy hűvös, száraz helyen legyen (pince vagy kamra). Ilyen környezetben akár 2 hónapig is megőrizheti az ízét és minőségét.
Minden konyhai berendezést, bútortól kezdve a háztartási gépekig és tárolóedényekig, kedvező áron beszerezhetsz a Home and Cook webáruházban. Használd ki az éppen aktuális kedvezményeket, és vásárolj a eredeti ár töredékéért. A tököt szárazon is tárolhatod. A legkényelmesebb és leggyakoribb módszer erre egy élelmiszer szárítógép.
Vágd a tököt vékony szeletekre vagy kockákra, majd helyezd őket egymás mellé egy rétegben. Kb. 55 °C hőmérsékleten szárítsd őket körülbelül 2 órán keresztül. Ezután fordítsd meg a szeleteket, és cseréld ki az egyes szárítólapokat - az alsót lefelé, a felsőt felfelé. Növeld a hőmérsékletet 70 °C-ra, majd újra szárítsd 2 órán keresztül. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg a tök teljesen kiszárad (összesen 8-12 óra száráshoz, a tök típusától és a szárítógép teljesítményétől függően)
Gomba szárítása gyorsan és olcsón: Mutatjuk, hogyan
A friss gombák minden bizonnyal a legfinomabbak. Szeretnéd őket télen is fogyasztani? Olvasd el, hogyan lehet a gombákat gyorsan és megfelelően szárítani.