Így csökkentsd az autód fogyasztását

autó

A helytelen vezetéssel sajnos növekednek a kiadások is – akár 10%-al is, ami lássuk be a gépjárművek esetében nem kevés. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen hoztunk pár tippet, hogyan csökkentheted a költségeket a minimumra.

 

Az üzemanyagköltség csökkentése nem egy hatalmas ördöngösség, lássuk csak mi a teendő:

 

1. A fordulatszám kulcsfontosságú

Ahogy azt már sejthetted, a takarékoskodás szempontjából nem hagyhatod figyelmen kívül a motor fordulatszámát. A legjobban akkor csökkentheted a költségeket, ha 2000-2500 / perc között tatod a fordulatszámot. Túllépve ezt a számot válts sebességet, mert nagyobb fordulatszámnál sokkal magasabb a fogyasztás is.

 

2. Óvatos indítás

Már az indításnál nagyon figyelj oda, minél erősebben lépsz a pedálra, annál több üzemanyagot égetsz el. Indításnál tedd egyesbe, és használd ezt a fokozatot lassú vezetésnél. Amint lehetséges válts kettesbe, ezzel is csökkentve az üzemanyagköltséget.

 

3. Folyamatos vezetés

A „fék-gáz” stílusú vezetés egy újabb oka a magas fogyasztásnak. Próbálj éppen ezért elővigyázatosan vezetni, előre váltsd sebességet a közelgő szemafor előtt vagy a városban. Igyekezz a lehető legkevesebbet fékezni – csak vedd le a lábad a gázról, és az autó lelassul magától.

 

4. Légellenállás

Hogy a lehető legtakarékosabb legyen a vezetés, nagyon fontos a jó aerodinamika. A tetőre szerelhető kerékpártartók is akár 10% növelhetik a fogyasztást.

 

5. Ellenőrizd a guminyomást

Tudtad, hogy a nem megfelelően felfújt abroncsok akár 10% is növelhetik a fogyasztást? Pedig így van. Egy-egy alkalommal, amikor a benzinkúton jársz, ne felejtsd el ellenőrizni az abroncsnyomást. Ha pedig már az gumiabroncsoknál tartunk, mindenképp figyelj oda a megfelelő cserére. A legtöbbet a nyáron használt téli gumik ártanak a fogyasztásnak.

 

6. A könnyű autó kevesebbet fogyaszt

Azok a kocsik fogyasztanak a legtöbbet, amelyek a legkönnyebbek. Minél nehezebb az autó, annál magasabb a fogyasztás is. Tehát ha szeretnéd csökkenteni a költségeket, pakolj ki miden fölösleges dolgot az autódból.

 

7. Klíma

A Következő módja a takarékoskodásnak a klíma ritkább használata. Még ha elsőre nem is úgy tűnik, hogy ez számít, mégis 100 km alatt akár 1,5 litert is pazarolhatsz így. Ha viszont mindenképpen szeretnéd kicsit lehűteni a belső teret, inkább válaszd a belső keringetést.

 

8. Hosszabb várakozásnál kapcsold ki a motort

Sokat vársz a szemafornál vagy épp csak kiugranál valamiért az autóból? Akkor inkább kapcsold ki a motort. Az újabb modellek persze már rendelkeznek start-stop funkcióval.