Karácsonyi képeslap – postán vagy online?

kepeslap

A képeslapok küldése nagyon szép tradíció, és ezt a szokást meg is őrizték néhány háztartásban. Tudtad, hogy a karácsonyi képeslapok küldése online is lehetséges?

Emlékszel, mikor küldtél utoljára karácsonyi képeslapot postán? Néhányan közülünk valószínűleg nagyon régen. A jelenlegi korban egyre inkább elfoglalják helyüket a közösségi hálózatok és a mobiltelefonok.

kari lap

Az első karácsonyi képeslap

 

Az első karácsonyi képeslap szerzője a brit feltaláló és hivatalnok Henry Cole. 1843-ban megkértel John Callcot Horsle-t, hogy készítse el az illusztrációt.

Az elkészült művön az ünnepi asztalnál ülő család szerepelt. Részben színes nyomatásban. A képeslap szélén fekete-fehérben szegény családok szerepeltek, akik egymást segítették.

Mekkora volt ez első képeslap? Kemény papírból készült 51/8 x 31/4 hüvelyk, vagyis 13 x 8,2 cm, és a londoni nyomdában készült 1000 példányban.

A kártya közepére a "Boldog karácsonyt és boldog új évet" felirat volt nyomtatva.

A források szerint az összes nyomtatott képeslapból 30 darabot őriztek meg. Marvin Getman vezetésével mentek az aukcióra. A kért ár 5000 font volt. 

elso karacsonyi

Az első karácsonyi képeslap

Magyarországot 1896-ig főként német és osztrák kiadók látták el képeslapokkal. A magyar képeslapkiadás néhány korai példától eltekintve 1896-ban kezdődött a millennium képeslevelezőlap-sorozattal. A Magyar Királyi Posta összesen 32 darab képeslapot bocsátott ki, a lapok fő témájaként a millennium kiállítással, tájképekkel, budapesti látképekkel és történelmi jelenetekkel. 1899-ben Budapestről már 1800-féle, egyéb vidéki településekről 2500-féle képeslap volt ismert.

Postai képes levelezőlap az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából, a Városligetben épült Székes Fővárosi Pavilon látképével

Milyen legyen a karácsonyi képeslap?

 

Függetlenül attól, hogy hagyományos képeslapot küldesz, vagy saját készítesz, ügyelj a következő 4 pontra:

1

Szép design – végtelen a karácsonyi motívum létezik. Kerüld az első tervet vagy giccset, és a választásnál gondolj a címzett ízlésére.

2

Helyes címzés – szólíts meg egy adott személyt, vagy nevezd meg a háztartás összes tagját, akinek a levelezőlapot küldöd.

3

Eredeti szöveg – a kísérőszöveget nyelvtanilag helyesen és őszintén írd meg. Olvasd el magad után az írott szöveget.

4

Karácsonyi kivánság – a karácsonyi üdvözlőlap fontos része. Vásárolhatsz képeslapot, amelyre egy vers van írva, vagy elkészítheted saját magad is. Nem kell hosszúnak lennie, de legyen őszinte, kedves és tömör.

karacsonyi kepeslap

 

Karácsonyi képeslap küldése

 

2 lehetőséged van levelezőlap küldésére. Az első módszer hagyományos. A postán vásárolsz egy kiválasztott motívumú képeslapot, írsz egy kívánságot, megcímzed és feladod a postán. A feladás időpontját is mindenképpen gondold át.

Tudtad, hogy a Magyar Posta rendelkezik a Sender – E-képeslap elektronikus szolgáltatással? Készíts egy online tervet, fizesd ki a díjat, és a képeslapot elküldik a címzettnek.

A képeslapot karácsonyi ajándékba is csomagolhatod és futárszolgálattal elküldheted, vagy személyesen is átadhatod a címzettnek.

Másrészt a modern idők nagy lehetőségeket kínálnak számunkra. Létrehozhat online képeslapot különböző témák alapján, és elektronikusan elküldheti. Vagy töltsd le, nyomtasd ki és küld el postán. Így összekapcsolod a hagyományt és a jelent.

Különféle ingyenes webhelyeket és alkalmazásokat használhatsz design létrehozásához:

__check

fotóbankok – például Unsplash.com, Pexels.com

__check

online eszköz Canva.com

__check

alkalmazások – például Christmas Cards

Akár fizikailag, akár online küldesz képeslapot, a lényeg ugyanaz. Az, hogy valakit nagyon boldoggá teszel, ha elküldöd. Ez mindenképpen megéri.