Magas védelmet nyújtó fényvédőt használ? Legyen óvatos

nap

A meleg nyári napokat természetesen a szabadban töltjük. Megint az utolsó pillanatban vásárolná meg a napozókrémet? Próbálja egy kicsit máshogy megközelíteni, és ezen a nyáron fektessen erre nagyobb hangsúlyt.

A megfelelő napozókrémnek meg kellene védenie a bőrét az erős ultraibolya sugárzástól és a bőrráktól. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy akár a fényvédők ¾-e is veszélyes lehet. Megvizsgálták az SPF faktor megbízhatóságát, a kémiai adalékanyagokat, valamint az általános hatékonyságot és biztonságot.

napozas medence

Mi az SPF faktor?

 

Az SPF faktor egy olyan paraméter, amely kifejezi, hogy az adott napozókrém használatával mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. Például, ha 20 perc alatt kezd leégni a napon, akkor egy SPF 15 faktorú krémnek 15-ször hosszabb ideig kell védelmet nyújtania, ami körülbelül 5 óra.

A fényvédők egészen specifikus kozmetikum, ahol a legfőbb paraméter mindig a minőség kell, hogy legyen. Válasszon megfelelő SPF védelmű krémet. 

De vigyázat, az SPF faktor csak az UVB sugárzás blokkolására vonatkozik, és nem veszi figyelembe a káros UVA sugárzást

__check

UVA sugárzás - sokkal mélyebbre hatol a bőrben, ráncokat és a bőr öregedését, de akár komolyabb problémákat is okozhat, mint például a bőrrák.

__check

UVB sugárzás - hatására a napon leégünk

Szeretnél a napvédelemről kicsit többet tudni? Akkor olvasd el cikkünket a megfelelő fényvédő krém kiválasztásáról. 

narancsok kremmel

És mi a helyzet a magas faktorszámú készítményekkel?

 

A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek túlságosan is bíznak az SPF értékben. A magas faktorszámú készítményeket így helytelenül használják, és ennek eredményeként sokkal inkább kiteszik magukat a káros ultraibolya sugárzásnak, mint azok, akik alacsonyabb faktorszámú naptejet használnak.

Még ha SPF 50-es fényvédőt használ is, legyen óvatos. Ha érzékeny bőre van, akkor sokkal kevésbé véd, mint azt, aki jobb minőségű pigmenttel rendelkezik. Mindenesetre kövesse a követezkő néhány alapvető tippet, hogy biztonságban maradjon a napon:

 

1

Kerülje a napfényt a legmelegebb időben, azaz 11 és 16 óra között.

2

Viseljen kalapot, amikor a napon tartózkodik.

3

Védje testét ruházattal.

4

Igyon elegendő vizet, hogy elkerülje a kiszáradást.

5

Használjon rendszeresen magas védelmi faktorú SPF-et a nap folyamán (még télen is).

nap krem

Az SPF-es napvédő krémek kiválasztásakor a legjobb minőségűek kiválasztása az alap. Hol található a bevált márkák széles választéka minden árkategóriában?

Válaszd a minőséget

 

A fényvédő kiválasztásakor ne csak az SPF faktort vegye figyelembe, hanem az UVA és UVB sugárzás elleni védelmet is. Keresse a szimbólumot a csomagoláson, amely kifejezi az optimális UVA védelmet.

Ez a szimbólum jelzi, hogy a krém legalább 1: 3 arányban biztosít UVA és UVB elleni védelmet. Ez viszont csak az Európai Unióban érvényes. Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában vagy az Egyesült Királyságban más jelzések vannak érvényben.

narancsok krem

Arra gyanakszik, hogy a bőre furcsán viselkedik a napon? Lehet napallergia! Ennek okairól, tüneteiről és kezeléséről cikkünkben mindent megtudhat.