Magas védelmet nyújtó fényvédőt használ? Legyen óvatos

__avatar_name
nap

A magas fényvédő faktor nem garantálja a biztonságos napozást. Mit kell figyelembe venni a fényvédő kiválasztásakor? Ebben segítünk most önnek.

 

Nem minden krém, ami krém

 

A nyár közeleg, és vele együtt a napfürdőzés és a napozás. Megint az utolsó pillanatban vásárolná meg a napozókrémet? Próbálja egy kicsit máshogy megközelíteni, és ezen a nyáron fektessen erre nagyobb hangsúlyt.

A megfelelő napozókrémnek meg kellene védenie a bőrét az erős ultraibolya sugárzástól és a bőrráktól. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy akár a fényvédők ¾-e is veszélyes lehet. Megvizsgálták az SPF faktor megbízhatóságát, a kémiai adalékanyagokat, valamint az általános hatékonyságot és biztonságot.

Mi az SPF faktor?

 

Az SPF faktor egy olyan paraméter, amely kifejezi, hogy az adott napozókrém használatával mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. Például, ha 20 perc alatt kezd leégni a napon, akkor egy SPF 15 faktorú krémnek 15-ször hosszabb ideig kell védelmet nyújtania, ami körülbelül 5 óra.

De vigyázat, az SPF faktor csak az UVB sugárzás blokkolására vonatkozik, és nem veszi figyelembe a káros UVA sugárzást. Míg az UVB sugárzás hatására a napon leégünk, addig az UVA sokkal mélyebbre hatol a bőrben, ráncokat és a bőr öregedését, de akár komolyabb problémákat is okozhat, mint például a bőrrák.

 

És mi a helyzet a magas faktorszámú készítményekkel?

 

Elméletileg egy SPF 100 faktorszámú krém használatával 100-szor hosszabb ideig biztosított a problémamentes napozás, mint annak használat nélkül. Tehát, ha normál esetben 30 perc alatt pirul le a napon, akkor egy ilyen krém használatával akár 50 órát is a napon tölthetne. Ez viszont csak elmélet. Azonban a magas faktorszámú napvédő krémeknél ez nem teljesen így van.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek túlságosan is bíznak az SPF értékben. A magas faktorszámú készítményeket így helytelenül használják, és ennek eredményeként sokkal inkább kiteszik magukat a káros ultraibolya sugárzásnak, mint azok, akik alacsonyabb faktorszámú naptejet használnak.

A valóságban az SPF 50 értéknél magasabb faktorszámú készítmények használata szükségtelenn. A 100-as fényvédő faktor ugyanis nem biztosít dupla védelmet. Míg az 50-es faktor a káros sugarak 98%-át blokkolja, addig a 100-as faktor ezek 99%-át. Ha megfelelően használja a 30 és 50 közötti fényvédő faktorú krémeket, kellő védelmet biztosít érzékenyebb bőr esetén is.

 

Tehát hogyan kell kiválasztani a megfelelő fényvédőt? 

 

A fényvédő kiválasztásakor ne csak az SPF faktort vegye figyelembe, hanem az UVA sugárzás elleni védelmet is. Keresse a szimbólumot a csomagoláson, amely kifejezi az optimális UVA védelmet. Ez a szimbólum jelzi, hogy a krém legalább 1: 3 arányban biztosít UVA és UVB elleni védelmet. Ez viszont csak az Európai Unióban érvényes. Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában vagy az Egyesült Királyságban más jelzések vannak érvényben.

Forrás: Notino.hu

Tippünk: Szeretne spórolni a naptej vásárlásánál? Használja ki vásárláskor a kedvezmény kódokat vagy kedvezmény kuponokat, esetleg más kedvezményeket, és pénztárcája hálás lesz érte. A Notino kupon mindig beválik, nemde?

Ne felejtse el helyesen alkalmazni a krémet. Használjon elegendő mennyiségű krémet, és rendszeresen ismételje meg alkalmazását, különösen akkor, ha úszik vagy más sportot űz.