Mosó- szárítógép vagy külön mosógép és külön szárítógép?

mosógép

Talán nem is akad olyan, aki a szárítógép hasznosságát vitatná. Viszont tudja – e milyen előnyökkel rendelkezik egy szárítógéppel összekötött mosógép? Vagy talán jobban megéri ezeket a berendezéseket külön-külön beszerezni?

 

Első olvasásra bizonyára előnyösebbnek tűnik, ha egy gép áráért két berendezést illetve ezek funkciókát kapja, és bizonyára vonzó az is, hogy így jelentős helyet spórolhat, viszont nem minden arany, ami fénylik. De lássuk akkor a részleteket.

 

Hogyan válasszunk mosó - szárítógépet?

 

A berendezés kiválasztása és vásárlása esetén jó, ha figyelembe veszi a következő pontokat:

✓  Mekkora térrel rendelkezik

✓  Milyen gyakran mos, illetve milyen gyakran kívánja használni a szárítógépet

✓  Milyen programmal kellene az új készüléknek rendelkeznie

✓  Milyen összeget kíván ráfordítani

 

Helyspórolás

Ahogy azt már említettük, a kombinált berendezések hatalmas előnye, hogy rengeteg helyet spórolnak a tulajdonosának. Ez remek megoldásnak hangzik a lakások esetében, ahol a fürdőszobák általában kisebbek. Egy mosó – szárítógép átlagos mérete 60 x 85 x 60 cm, és a modellek nagytöbbsége elöltöltős, ami szintén nagy előnyt jelent ebben az esetben.

 

Kapacitás

A kombinált modellek gyakori hátránya, hogy több ruhát tudnak kimosni, mint amennyit egyszerre meg tudnak aztán szárítani. Egy picit konkrétabban tehát, a mosógép 9 kg ruha kimosására képes a szárító viszont csak 6 kg ruhát képes megszárítani.

 

Energiaosztály

Minden háztartási berendezésen feltüntetik a gép energiaosztályát, így nagyon könnyen utána tud járni az energia - és vízfogyasztásnak akárcsak a mosás és szárítás hatékonyságának is. A kombinált modellek esetében a leggyakoribb az A energiaosztály (nagyon jó) viszont előfordul a B osztály is (standard kategória). Vásárlásnál azonban mindenképp figyelembe kell venni azt is, hogy az adott esetben minél magasabb az energiaosztály, annál magasabb a berendezés ára is.

 

Programok és funkciók

A mosó – szárítógépek esetében természetesnek kellene lennie a gyerekzárnak, késleltetett indításnak vagy a közkedvelt AquaStop funkciónak, amelynek köszönhetően nem folyik ki a víz a mosógépből meghibásodás esetén.

Annak ellenére, hogy a mosó – szárítógépek ugyanolyan elven és módon működnek, mint a különálló társaik, a valóságban azonban sokban különböznek egymástól. Sokakból hiányoznak bizonyos programok, mint például a szárítógépeken közkedvelt szekrényszáraz és vasalószáraz funkció.

 

A különálló berendezések előnyei

✓   Lehetőség a két gépet egy szettben kedvezőbb áron beszerezni

✓   Sokkal nagyobb választék

✓   Nagyobb szárítási kapacitás

✓   Több program

✓   Kisebb fogyasztás

✓   Egyszerre tud mosni és szárítani is

 

A különálló berendezések hátrányai

 Nagyobb helyigény

 

A kettő az egyben előnyei

✓  Amennyiben nem rendelkezik elegendő hellyel, tökéletes megoldás

✓  Egy áráért kettőt kap

✓  Nagy előnye, hogy a mosás után automatikusan átvált szárításra

 

A kettő az egyben hátrányai

  A modellek száma korlátozott csak úgy, mint a programjaik száma

  Kevesebbet szárít, mint amennyit képes kimosni

  Nagyobb víz és energiafogyasztás

  A szárítás minősége eltérhet a klasszikus szárító minőségétől