Hogyan lehet jelzáloghiteledet refinanszírozni? Segítünk!

16.06.2022 Karolina Lakáscélú hitelek Megosztás

Rendelkezel jelzáloghitellel? Alacsonyabb kamatot vagy kedvezőbb havi törlesztő részletet szeretnél? Ezek a jelzálog-refinanszírozási lehetőségek.

Mit jelent valójában a jelzálog-refinanszírozás? Tanácsot adunk, hogy mikor refinanszírozd jelzáloghiteledet, és, hogy mire kell figyelned.

bank hitel

__bulb
Melyik a legjobb lakáshitel?

A döntés a jelzáloghitel felvétele mellett minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb az életben, hiszen nagyon hosszú ideig befolyással lesz az életminőségünkre. Hogyan találhatod meg azt a bankot, aki a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat nyújtja számodra?

Mi valójában a refinanszírozás?

 

A refinanszírozás röviden azt jelenti, hogy egy kevésbé előnyös kölcsönt egy új, előnyösebb hitellel fizetsz vissza. A hitel biztosítására ugyanaz az ingatlan szolgál, mint az eredeti kölcsön esetében.

A jelzáloghitel-refinanszírozás célja a kamatköltségek megtakarítása. A legtöbb esetben a jelzáloghitel-refinanszírozás egy másik banknál történik. Előnyösebb ajánlat azonban abban a bankban is igénybe vehető, amelyben az ügyfél az eredeti jelzáloghitelt felvette.

A lehetőség adott többféle típusú hitel refinanszírozására: kölcsönök, hitelkártya, folyószámlahitel, lízing, vagy részletre történt vásárlás.

no laptoppal

 

Mikor szükséges jelzáloghiteled/kölcsönöd refinanszírozása?

 

Számos oka van annak, hogy miért érdemes megfontolnod jelzáloghiteled refinanszírozását. A leggyakoribbak a következők:

- alacsonyabb kamat, ami azt is jelenti, hogy kevesebbet fizetsz a törlesztési időszakra,
- alacsonyabb havi törlesztőrészlet, amit a saját bankod nem ajánlott fel lehetőségként,
- a hitel törlesztési időszakának módosítása, lehet lerövidítés vagy meghosszabbítás, ez szintén megváltoztatja a havi törlesztő részlet összegét,
- egyéb okok, pl. adóstárs kiváltása, terhelt ingatlan megváltoztatása, vagy a bank szolgáltatásaival való elégedetlenség.

 

 

Ha pénzügyi nem szeretnél teljes árat fizetni a pénzügyi szolgáltatásokért, akkor nézz körül ebben a kategóriában

 

Refinanszírozás összehasonlítása

 

Érdekel, hogy melyik bankban igényelheted a legelőnyösebb refinanszírozást? A bankok gyakran változtatják jelzáloghitel-termékeiket. Mindig akkor keresd a legjobb feltételeket, amikor éppen szükséged van a refinanszírozásra. Ne tologasd a lehetőséget, mert nincs jobb időpont.

papirok kezek

Ha egy igazán megbítható pénzügyi kalkulátort keresel, akkor a Money.hu nagy segítségedre lesz majd. Te is kaphatsz előnyösebb jelzálogkölcsönt, mint a jelenlegi. Tekintsd meg az egyes bankok ajánlatait.

hitel refinanszirozas

Mi az, amit nem tudsz elkerülni?

 

A jelzáloghitel a lehívás teljes időtartamára refinanszírozható. Ez azonban nem mindig kifizetődő. A jelzálogkölcsön átvitele különféle díjakat vonhat maga után. A leggyakoribbak a következők:

- előtörlesztési díj – általában ez a legmagasabb összegű. A bank pénzbírságot szab ki a feltételek be nem tartása miatt. Ez körülbelül a fennálló hitelösszeg 1%-a (egyes bankok azonban visszafizetik a jelzáloghitel átutalásakor),
- új jelzáloghitel kezelési költségének díja,
- új szakértői értékbecslés díja – ha az új bank nem biztosítja térítésmentesen,
- az ingatlannyilvántartásba történő átírás díja – ez azonban akár a felére is csökkenhet, ha elektronikus úton intézed. A banknak azonban biztosítania kell ennek lehetőségét.
- cross-sell – a bank olyan termékei, amelyekkel új jelzáloghitelt vásárolhatsz.

Itt érdemes néhány apróságra odafigyelned. Számold ki előre, hogy egy másik bank alacsonyabb kamatlába ellensúlyozza-e ezeket a felmerülő pluszköltségeket. Ha a jelzálogkölcsönt a fixációs időszak végéig törleszted, mentesülsz az előtörlesztési díj alól.

penz oszlop

Rendelkezel életbiztosítással?

 

A pénzügyi szakértők véleménye alapján kellene, hogy rendelkezz a biztosítás ezen formájával. Jelzáloghitel felvétele esetén javasolják a kockázati típusú életbiztosítás megkötését. A kockázati életbiztosítás jobb módja a hitel biztosításának, mint a banki jelzálogbiztosítás.

A bankok alapesetben négy kockázatra kínálnak fedezetet: haláleset, maradandó rokkantság, tartós keresőképtelenség és munkanélküliség. A kockázati életbiztosítással pontosan kiválaszthatod, hogy milyen kockázatokat és mennyiért szeretnéd biztosítani. A kockázatok kínálata szélesebb, a biztosítási díj összege pedig ezek teljes fedezésére szolgál.

__bulb
A legjobb életbiztosítás – mi alapján válasszunk?

Az életbiztosítás az egyik legösszetettebb pénzügyi termék. Ezért viszonylag nehéz kiválasztani a megfelelőt. Vajon mi alapján lehet eligazodni az egyes cégek ajánlatai között? Milyen kockázatokkal kell számolnunk? És mi mennyibe kerül?

Ismételt jelzálog-refinanszírozás

 

Igen, lehetséges. Még akkor is megteheted újra, ha már egyszer refinanszíroztad a jelzáloghiteledet. Feltétlenül dönts a jelzálog-refinanszírozás mellett, amint azt tapasztalod, hogy a jelenlegi jelzálogkölcsönöd feltételei rosszabbak a versengő banki refinanszírozási ajánlatokhoz képest. De ne siesd el a döntést. Körülbelül egy időben több bankban is kérj ajánlatot, és gondosan válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

ferfi laptoppal

Még egy utolsó tanács. Vedd fel a kapcsolatot a számlavezető bankoddal, mielőtt még döntenél a refinanszírozás lehetőségével kapcsolatban. Valószínűleg képesek lesznek csökkenteni a kamatlábat a fixációs időn kívül is.